Франція закликала посилити моніторинг експорту російського газу до Євросоюзу

У вівторок, 15 жовтня, Франція закликала Європейську комісію посилити ідентифікацію компаній, які постачають російський газ у портах Євросоюзу, щоб зупинити збільшення його поставок.

Про це повідомляє Financial Times.

Зазначається, що Франція разом із дев’ятьма іншими країнами, включаючи Австрію та Чехію, розповсюдила документ перед зустріччю міністрів енергетики Євросоюзу, у якому закликала Європейську комісію вимагати від постачальників російського скрапленого природного газу чітко ідентифікувати себе під час розвантаження у портах ЄС і зробити обсяги імпорту більш прозорими.

За даними видання, деякі імпортери газу, які забронювали потужності для імпорту російського ЗПГ в порти ЄС, не ідентифіковані належним чином.

Після початку повномасштабної війни РФ проти України європейська влада вирішила відмовитися від російської нафти, проте для Угорщини, Словаччини та Чехії було зроблено тимчасовий виняток, оскільки ці країни не мають виходу до моря. Очікувалося, що згодом вони замінять Росію на інших постачальників палива.

Але у 2023 році залежність Чехії від російської нафти зросла до 60%, а імпорт “чорного золота” Чехією приніс Москві понад 2,3 млрд євро надходжень з початку вторгнення. Хоча ринку енергоносіїв достатньо вільних потужностей, аби повністю замінити російську нафту, Чехія продовжує закупівлі та заробляє на цьому.

Попри спроби Євросоюзу накласти санкції, потоки російського зрідженого природного газу (ЗПГ) продовжують надходити до ЄС.

Бельгія наполягала на поетапній відмові від російського викопного палива через збільшення обсягів постачання скрапленого природного газу (СПГ) з РФ. Країна закликала до системи відстеження російського СПГ, а також до скоординованого підходу Європейської комісії до надання допомоги країнам-членам, які імпортують СПГ.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook