Що таке квадробери? Вінничанам розповіли про їхній вплив на психічне здоров’я

Серед українських підлітків набирає популярності нова субкультура, яка викликає у батьків занепокоєння та страх. Йдеться про квадроберів — людей, які наслідують поведінку тварин. У соцмережах навіть з’являються повідомлення про випадки агресії з боку квадроберів: підлітки в костюмах тварин нібито нападають на перехожих, імітуючи поведінку диких звірів. Хоча такі випадки є рідкістю, представники цієї субкультури дійсно можуть пересуватися на чотирьох кінцівках, видавати звуки тварин і носити костюми чи маски.

Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб зібрав інформацію про нову субкультуру.

Первісно квадробіка – це вид спорту, а не дивна поведінка. Під час тренувань і змагань спортсмени пересуваються, як тварини.

Започатковано такі змагання в Японії. Родоначальник квадробічного руху – японський спринтер Кенічі Іто. Він ще з дитинства потерпав від булінгу однолітків, які дражнили його «мавпенятком». Він вирішив не боротися проти прізвиська, а зробити цей образ своєю перевагою. Він довго вивчав рухи мавп і став автором методики пересування на чотирьох кінцівках. Це було досить драматично, бо його іноді ідентифікували як психічно нестабільну особу, через що він мусив спілкуватися з поліцією. Після того він намагався тренуватись у безлюдних лісах, але там його ледь не застрелив мисливець.

У 2008 році «спортсмен-мавпа» легітимізував своє захоплення і зафіксував його у Книзі рекордів Гіннеса, подолавши стометрівку на чотирьох кінцівках за 18,58 секунди. З того часу в японця з’явилось чимало послідовників. Тренд почав стрімко набирати популярності в усьому світі і вийшов за рамки спортивних змагань. Найчастіше до цього руху долучаються підлітки, але це можуть бути люди різного віку, але найчастіше це підлітки. Деякі квадробери ідентифікують себе як тварин, інші отримують задоволення від імітації їхньої поведінки, комусь подобається відчуття свободи і руху, а також можливість виділитися в натовпі.

Через усе вищеописане квадробери можуть бути об’єктом засудження і навіть дискримінації. Декому здається, що квадробіка – це ненормальна поведінка, і що вона навіть може бути ознакою психічних проблем, але психологи стверджують, що це, як правило, гра або хобі.

Квадробери і громадське здоров’я: чи існує зв’язок

У контексті громадського здоров’я поняття «квадробери» – досить нове і не має чітко визначеного наукового підґрунтя, але можна виокремити кілька потенційних точок дотику з громадським здоров’ям.

Психічне здоров’я. У квадробіці дехто бачить форму самовираження, яка допомагає людям відчути себе більш комфортно у власному тілі й соціальному оточенні, але надмірна ізоляція в субкультурі може призвести до соціальної дезадаптації й проблем із психічним здоров’ям.

Фізична активність. Квадробіка передбачає фізичну активність, а це позитивно впливає на здоров’я, але тільки у тих випадках, якщо не йдеться про екстремальні умови або травмонебезпечні елементи.

Соціальні взаємодії. Квадробіка може служити платформою для соціальних взаємодій і створення нових дружніх зв’язків, але значна ізоляція від традиційного соціального оточення може призвести до проблем у спілкуванні й соціальній адаптації.

Безпека. Деякі практики, пов’язані з квадробікою, можуть бути небезпечними для здоров’я. Наприклад, імітація руху тварин може призвести до травм, а використання нестандартного одягу може створити додаткові ризики.

Отже, вплив квадроберів на громадське здоров’я неоднозначний і залежить від багатьох факторів. Це зокрема:

Індивідуальні особливості: вік, стать, соціальний статус, психічне здоров’я.

Соціальний контекст: сприйняття квадроберів у суспільстві, доступність медичної допомоги, підтримка з боку родини та друзів.

Характер активності: тип і інтенсивність фізичних навантажень, використання додаткових атрибутів (костюми, маски тощо).

Пам’ятайте, що самовираження буває різним, і не завжди варто бити тривогу, якщо вам щось здається дивним. Приділяйте вашим дітям максимум уваги, щоб вчасно дізнатися, чи не потрібна їм допомога.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook