Україна вперше з початку війни запустила більше ударних БПЛА, ніж Росія

Україна у липні вперше за всю війну запустила по росії більше ударних далекобійних безпілотників, ніж російські терористи – по Україні. Сили оборони відправили на росію 520 БПЛА, тоді як терористи змогли відповісти на це тільки 426 “шахедами”.

Про це пише Forbes.

Україна отримує перевагу у стратегічній війні безпілотників. Росія нездатна протидіяти усім дронам, її територія дуже велика і ППО не вистачає, щоб прикривати усі вразливі місця, в тому числі нафтопереробні заводи та аеродроми.

Терористи, як правило, атакують іранськими дронами “Шахед”, які збираються у Єлабузі. Вони коштують від 20 тисяч доларів за одиницю. Терористи майже кожен день запускають до 30 БПЛА, хоча бувають дні, коли їх більше, або немає взагалі. Але Україна пристосувалася: розгалужена мережа виявлення та знищення безпілотників працює, як годинник. Таким чином, Україна збиває від 90% до 100% безпілотників.

Україна, зі свого боку, має величезний спектр ударних БПЛА – аналітики нарахували до 22 (!) типів. Більшість з них – це максимально прості, легкі, дешеві та ефективні моделі, хоча зустрічаються й реактивні БПЛА, або переробки з легких літаків цивільної авіації.

У 2023 році Україна виробляла по кілька десятків ударних БПЛА на місяць. Зараз вона виробляє їх такими темпами, що може дозволити собі випустити ці кілька десятків БПЛА за одну ніч. Росіяни стверджують, що нібито збивають українські БПЛА десятками. Так, тільки за липень терористи заявили про наступну кількість безпілотників:

  • 5 липня – 50 одиниць;
  • 9 липня – 38 одиниць;
  • 11 липня – 33 одиниць;
  • 20 липня – 26 одиниць;
  • 22 липня – 80 одиниць;
  • 27 липня – 20 одиниць;
  • 29 липня – 29 одиниць;
  • 31 липня – 19 одиниць;
  • У інші дні липня – менш як 10 на добу.

Видання зазначає, що ці цифри перевірити неможливо, оскільки терористи зазвичай перебільшують кількість збитих БПЛА та замовчують “прильоти” безпілотників. Проте можна зробити висновок, що Україна вперше перевершила РФ за кількістю випущених ударних БПЛА.

“На підставі заяв російських державних органів, Україна запустила понад 524 ударних безпілотники в липні порівняно з менш ніж 200 за кожний з попередніх двох місяців. Схоже, що це перший місяць, коли український загальний показник перевищив російський”, – зазначає видання.

При цьому терористи намагаються бити по цивільній та енергетичній інфраструктурі України. Україна у відповідь б’є по російським нафтопереробним заводам, нафтогазосховищам, що завдає росії болючих збитків, оскільки це “країна-бензоколонка”.

Страждають також російські авіабази. Українські безпілотники літають на відстань до 1800 км, що потенційно ставить під загрозу усі аеродроми рф у європейській частині країни.

“Зауважте, що мала боєголовка безпілотника може завдати непропорційної шкоди. Один знищений російський винищувач міг би окупити вартість усієї кампанії безпілотників у кілька разів. Деякі з більших безпілотників можуть нести набагато більші боєголовки, хоча й до кількох сотень кг, утримуючи більший діапазон цілей під загрозою”, – пише видання.

Енергетику рф Україна також не обходить увагою. Електропідстанції в рф є для безпілотників однією з пріоритетних мішеней. Кількість об’єктів, які вражаються українськими БПЛА, буде тільки зростати – Україна активно нарощує виробництво безпілотників.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook