Уже приходив, чи прийде 19?  Коли до вінничан прийде святий Миколай

Світлана Вдовиченко

З початком зими українці починали готуватись до Різдвяних свят. Адже попереду святого Миколая, Новий рік та Різдво. Хоч в Україні війна, але маленькі дітки день святого Миколая  з нетерпінням чекають, бо саме в цю дату вони знаходять під подушкою солодкі подарунки. Цього року на дива чекають не лише діти, а й дорослі – кожному хочеться, щоб війна закінчилася якнайшвидше.

Чимало українців цього року самостійно вирішили відзначати Різдво з усім католицьким світом 25 грудня. За новим календарем зміниться і День Святого Миколая – до частини українських дітей Миколай завітає у ніч з 5 на 6 грудня.

Але коли маленькі українці цього року отримають подарунки? 6 чи 19? І як пояснити дитині, чому Миколай цього року приходить у різні дати?

Пояснила психологиня Оксана Ведмідь.

Діткам потрібно дати розгорнуту відповідь, чому це змінилося, бути відвертими, наскільки це можливо, щирими, адже вони все відчувають. Батьки можуть розповісти своїм дітям легенду про Святого Миколая.

Наприклад, що Святий Миколай – це чудотворець, який завжди бачить наші добрі і погані вчинки. Якщо дитина чемна – він може принести під подушку гарний подарунок. Якщо ж дитина поводила себе нечемно, то може подарувати різочку. Він стежить за кожним із нас і бачить, що відбувається у нашій країні – війну, непростий час, у який ми живемо.  

Так сталося, що багато дітей покинули свої домівки і роз’їхалися по всьому світу, тікаючи від війни. Зараз буде непросто Святому Миколаю встигнути до кожної дитини вчасно, бо подарунок бажає отримати кожен. Святий Миколай буде намагатися знайти кожну дитину в різних куточках світу, йому потрібно більше часу, щоб підготувати подарунки, доїхати чи прийти до дитини. Цьогоріч він може приходити до дітей з 6 по 19 грудня, аби всі діти змогли отримати подарунок від Чудотворця.

Ще один важливий акцент – ми повинні розповідати нашим дітям, що свято Святого Миколая – це не просто свято подарунків, важливо розказати історію Чудотворця, що насправді він творив дива, творить досі.

Можливо, не кожна дитина отримає подарунок, не до кожної він прийде, але кожен із нас може творити диво щодня, як творять його Збройні Сили України. Потрібно сказати дитині, що отримати подарунок – не найголовніше, а важливо те, що Святий Миколай завжди намагається творити різні дива. Він і в майбутньому буде намагатися зробити їх для кожної дитини.

Подарунок або справжнє диво від Миколая буде. Це буде 6 чи 19 грудня, але обов’язково станеться. Одне з див, які очікують всі українці – це наша перемога.

Журналістка видання Місто  дізнавалися чи уже приходив, чи тільки прийде святий Миколай до маленьких вінничан  і які саме подарунки принесе.

“До нашого дому уже завітав Миколай. Цього року він прийшов до нас вночі 5 грудня. І надалі буде так приходити. Ми вирішили святкувати за новою датою. Також і Різдво будемо святкувати 25-го. Нам так комфортно”, – розповіла вінничанка Марина (27 років).

“Під моєю подушкою було багато цукерок, і те що я просив у святого Миколая. Це великий комбайн, який збирає пшеничку на полі. А ще  він навіть сліди залишив на підлозі, чесно я бачив”, – поділився враженнями син Марини.

Але більшість вінничан святкують святого Миколая,  як звикли – 19 грудня.

“Ні у нас все як і раніше. Миколайчик до нашої сім’ї прийде 19 грудня. Дітки писали бажання та просили подаруночки. Навіть я з чоловіком цьогоріч вперше також написали листа. Ми попросили швидкої перемоги на миру всій Україні”, – розповіла Світлана (32 роки).

“Ми будемо святкувати 19. Але цього року вирішили без подарунків. Наші дітки самі написали у листі, що хочуть тільки солодощі, оскільки багато діток втратили домівку, тому в них взагалі не буде подарунку. Тому цього року Миколай прийде з мандаринами та цукерками. А я особисто загадала, щоб цей Миколай нам приніс перемогу”, – розповіла Ірина (24 роки).

“Мій син цього року зовсім не просив подарунок. Чоловік на війні, ми не бачились уже чотири місяці. Син написав, щоб тато приїхав додому  з перемогою. Хочеться, щоб дітки хотіли іграшки й цукерки на свята і ніколи не знали, що таке війна”, – розповіла Надія (37 років).

 Не було ухвалене рішення про зміну календаря, хоча обговорення цієї можливості триває, тож дати відзначення всіх зимових свят залишаються тими ж, що і минулого року: 19 грудня – День святителя Миколая Чудотворця, 7 січня – Різдво Христове, 14 січня – вшановуємо святителя Василія Великого, 19 січня – свято Хрещення Господнього,

Тому цього року ми продовжуємо відзначати церковні свята у звичні нам дати.

А коли у вашій родині цього року святкуватимуть День Миколая Чудотворця та Різдво?

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook