Сезон грибів: як правильно збирати та готувати гриби

До кінця листопада триває грибний сезон. Проте їх не можна збирати біля автотрас, у посушливу погоду чи їсти сирими. Це може призвести до отруєння. Суспільне підготувало поради, як збирати гриби безпечно та що робити, якщо отруїлися.

Лікарі називають гриби “важкою” їжею, бо у них міститься хітин – це речовина, яка майже не перетравлюється. Їх не рекомендують їсти вагітним, жінкам, які годують грудьми, літнім людям, а також дітям до 12 років.

За інформацією МОЗ, гриби здатні спричинити тяжке харчове отруєння людини. Вони містять токсичні сполуки, які вибірково можуть діяти на внутрішні органи – вразити шлунково-кишковий тракт, центральну нервову, серцево-судинну системи, а також печінку та нирки.

Аби уникнути отруєння, слід дотримуватися правил:

  1. Не їсти дикорослі гриби, а замінити їх на вирощені штучно. Їх можна придбати в магазинах.
  2. Не купувати гриби на стихійних ринках.
  3. Уважно оглядати гриби, звертати увагу на колір капелюшка, губки та ніжки. У кожного виду грибів вони різні.
  4. Збирати лише добре відомі гриби. За найменших сумнівів гриб слід викинути.
  5. Не збирати занадто молоді або старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
  6. Їстівні гриби можуть бути небезпечними, якщо ростуть на забрудненій території, адже вони вбирають токсичні речовини.
  7. Не збирати гриби в посушливу погоду, бо коли вони пересихають, концентрація токсинів підвищується.
  8. Не їсти сирі гриби, а готувати їх одразу після збору.
  9. Варити їх слід не менше ніж 3 рази, щоразу по 30 хвилин та в новій підсоленій воді.
  10. Страви з грибами зберігати в холодильнику не більше ніж добу.

Якщо запідозрите отруєння грибами, треба негайно викликати лікаря. Симптоми можуть проявитися від 30 хвилин після споживання до кількох днів.

Симптоми отруєння грибами:

  • нудота і блювання;
  • біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха, судоми, марення та галюцинації;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги).

У якості першої допомоги слід пити багато рідини – підсоленої або сирої води, прохолодного чаю. Це відновить водно-сольовий баланс та допоможе вивести токсини. Також слід випити сорбенти.

Медики категорично не радять пити алкоголь, молочні чи кисломолочні напої, а також їсти будь-що, адже це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook