Кава без кофеїну стає все популярнішою, але останнім часом частіше почало виникати питання, чи справді вона безпечна для вживання.
Як повідомляє Indian Express, нещодавно блогерка Лексі Натолі забила тривогу, попередивши тих, хто п’є без кофеїну, про приховані хімікати, які можуть становити небезпеку для нашого здоров’я.
Під час процесу декофеїнізації додаються шкідливі хімічні речовини, такі як метиленхлорид, щоб “видалити кофеїн з кави”. Ще більше занепокоєння викликає те, що ця хімічна речовина є відомим канцерогеном, і кілька правозахисних груп наполягають на її забороні.
“Немає переконливих наукових доказів того, що кава без кофеїну містить шкідливі хімічні речовини, які становлять значний ризик для здоров’я споживачів. Дослідження не показали жодних побічних ефектів від розчинників, які використовуються для декофеїнізації. Дослідження, зосереджені на потенційних ризиках для здоров’я, тривають, але наявні дані не свідчать про суттєві занепокоєння”, – заспокоїла дієтолог Канікка Малхотра.
Як виготовляють каву без кофеїну
Існує три основні процеси декофеїнізації, і кожен використовує різні хімічні речовини.
Швейцарський водний процес вважається абсолютно безпечним, оскільки використовує лише водяні та вугільні фільтри.
Пряма екстракція розчинникомпередбачає використання розчинників:
- метиленхлорид – у минулому були занепокоєння щодо безпеки через потенційний зв’язок із раком у високих дозах. Однак допустимі залишкові рівні в каві без кофеїну суворо регулюються FDA (США) та FSSAI (Індія);
- етилацетат – природна сполука, яка міститься в деяких фруктах і овочах. FDA загалом визнає її безпечною для споживання людиною.
Метод декофеїнізація CO2 передбачає використаннявуглекислого газу (CO2) під високим тиском і температурою. У цьому стані CO2 діє як газ і рідина, розчиняючи кофеїн без додавання додаткових хімічних речовин.
За словами дієтолога, хоча існують певні занепокоєння щодо хімічних речовин, які використовуються для декофеїнізації, більшість наукових організацій вважають ризик для здоров’я мінімальним.
Для кого кава без кофеїну
За словами Малхотри, кава без кофеїну є хорошою альтернативою для тих, хто чутливий до кофеїну. З мінімальною кількістю (2 мг на чашку проти 95 мг у звичайній чашці) кава без кофеїну не викликає нервозності та проблем зі сном.
Як кава без кофеїну, так і звичайна містять антиоксиданти, які мають користь для здоров’я. Загалом вживання такого напою несе в собі менше ризиків і забезпечує подібний досвід кави для тих, хто хоче скоротити споживання кофеїну.
Поради щодо вживання кави
Кава стала улюбленим напоєм великої кількості людей. Однак мало хто знає, що чашка, у яку ви наливаєте цей божественний нектар, також має значення.
Згідно з дослідженнями,у тих, хто малорухомий і п’є каву, ризик смертності знижується на 24% порівняно з тими, хто сидить понад шість годин і не п’є кави.
Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook