Поновлюються голубині перегони: перші спортивні змагання стартують Умані

На Вінниччині почали готуватися до обласних голубиних перегонів. Першим буде тренувальне змагання за маршрутом «Гайсин-Вінниця». Деталі розповів голова клубу спортивного голубівництва «Голуби Вінниччини» Вадим Свистун.

Із електронними чипами

-До нашого клубу входить 22 людини. Не лише представники обласного центру, але й районів. На сьогодні ніхто в Україні не займається спортивним голубівництвом, всі зробили паузу. Птахи не є носіями коронавірусу. Але ми, як правило, під час заходів збираємося не по двоє, а по 20 осіб. В цьому може полягати небезпека, – розповів Вадим Свистун.
Торік на Вінниччині провели 11 голубиних перегонів. Скільки їх буде в цьому сезоні, невідомо. Незабаром заплановано відкриття сезону спортивного голубівництва. Перші офіційні старти заплановані з Умані (Черкаська область).
-Виграє той голубівник, чий птах повернеться найпершим. Пернаті мають при собі гумові «контрольки» або електронні чипи. Це допомагає контролювати час, коли голуб повернувся до своєї домівки. Результати вбиваються в комп’ютер за допомогою спеціальної програми, – інформує Вадим Свистун.

В програмі Олімпіади

Перегони голубів, як вид спорту, зародилися в далекій давнині. За деякими даними, ще до нашої ери. Однак офіційно були затверджені на початку 19-го століття в Нідерландах і проходили як перегони домашніх поштових голубів. Птахи повинні були доставляти листи на швидкість.
Перші голубині перегони були проведені в 1820 році у Франції, де птахи долали відстань між Парижем і Льєжем. Друге змагання (в 1823 році) проходило від Лондона до Бельгії. Уже в 1875 році голубині перегони вперше пройшли в США, де через три роки завоювали надзвичайну популярність. А в 1900 році цей вид спорту увійшов в неофіційну програму Олімпійських ігор!

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook