Статистика загиблих на війні, плани росії та помилки України:  головні тези з пресконференції Зеленського

Президент Володимир Зеленський дав велику пресконференцію 25 лютого, в якій відповів на важливі запитання для українців. Серед них – законопроєкт про мобілізацію, кількість загиблих солдатів на війні, плани росії, підготовка до контрнаступу, а також досягнення та помилки України.

Втрати України та росії

За час повномасштабної війни загинула 31 тис. українських військових, заявив президент Зеленський. За його словами, це дуже боляче для України.

– Я не скажу, скільки поранених, тому що росія знатиме, скільки людей пішло з поля бою. Є безвісти зниклі, не гратимуся з цими цифрами. Останній обмін показав, що ми будемо неточними з вами. Повернули кілька людей, які були в списку безвісти зниклих. Двоє хлопців повернулися живими, – навів приклад Зеленський.

Водночас він зазначив, що Україна точно не знає, скількох цивільних людей вбили та закатували окупанти, а також – яку кількість осіб було депортовано.

Він назвав, що росія втратила 180 тис. військових загиблими, однак не знає, скільки поранених.

Переговори з Путіним

За словами президента Зеленського, Україна запропонує російському диктатору володимиру путін формат, в якому він зможе погодитися з тим, що програв війну.

– А хіба можна говорити з глухою людиною? Чи говорити з людиною, яка вбиває своїх опонентів? Питання лежить в юридичній і дипломатичній площині. Ми запропонуємо майданчик, де він зможе погодитися з тим, що він програв цю війну, – сказав Зеленський.

Пресконференція Зеленського 25 лютого 2024: головні тези президента України

ATACMS для ЗСУ

Зеленський позитивно дивиться на питання постачання балістичних ракет ATACMS для ЗСУ від партнерів. За його словами, Україна вже довго працює над тим, щоб отримати далекобійну зброю.

– Я перебуваю в позитиві від нещодавньої відповіді партнерів щодо цієї зброї, – звернув увагу президент.

Водночас глава держави наголосив, що Україна не веде переговорів із партнерами про застосування їхніх армій на території України. Якщо Україна буде в НАТО – це стане найпотужнішими безпековими гарантіями, переконаний Зеленський.

Україна виграє у війні

Глава держави переконаний, що Україна не має альтернативи, окрім перемоги, інакше питання існування буде під загрозою.

– Чи програє Україна в цій війні? Я впевнений, що ні. Найважче було 24 лютого два роки тому. Принаймні в нас немає цієї альтернативи – не перемогти. Немає можливості, щоб Україна програла. Програє – не буде нашого існування. Нам не підходить такий фінал боротьби за життя, – стверджує він.

Контрнаступ ЗСУ

Україні потрібно значно більше артилерії в співвідношенні 1 до 1,5 або 1 до 3, щоб почати контрнаступ ЗСУ та витіснити російські війська, інакше держава втрачатиме території, тому що стратегічно важливіше зберегти людей, пояснив Зеленський.

На думку президента, необхідно тиснути на партнерів у питанні вже обговорених і підписаних пакетів допомоги, тоді росіяни матимуть значно менше шансів. Він пояснив, що якщо буде співвідношення сил 1 до 1, тоді Україна покаже результат, як і було раніше.

Витік інформації

В Україні зафіксували витік інформації у питанні наступних кроків у війні проти росії та проведення контрнаступу, тому планують розробляти низку планів, наголосив Зеленський.

– Чим менше людей знає плани – тим швидшими будуть перемога, неочікуваний результат для росіян. Скажу відверто: контрнаступальні дії минулого року були на столі в Кремлі до того, як вони почалися, – зауважив президент.

росія готує наступ

Росія готуватиме наступ на початку літа або наприкінці травня, якщо зможе реалізувати загарбницькі плани, наголосив Зеленський.

– Нам складно буде найближчі місяці. Є коливання в США, які мають вплив. ЄС підтримкою показав свою здатність бути лідерами. Нам буде складно в березні-квітні. Ми проходитимемо період різних хвиль: політичних, фінансових, різного тиску, – пояснив президент.

Передання зброї від КНДР

Президент переконаний, що Північна Корея надалі передаватиме зброю росії. Проте Україна знає, скільки артилерійських снарядів опинилося на території країни-агресора.

– Ми знаємо скільки вони їм передали. Десь 1,5 млн артилерійських снарядів, скільки ракет – невідомо. Вони їх використовували – це факт, – наголосив він.

Плани путіна

Найголовніше для російського диктатора – це гроші, тому він не хоче закінчувати війну проти України, стверджує Зеленський.

– Якщо ви чуєте його меседжі, то у нього все навколо грошей. І він підтримує безпеку цих грошей, навіть заморожених активів за кордоном, – стверджує глава держави.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook