Потенційні країни-гаранти безпеки України вже обговорюють умови договору

Країни, які могли б стати гранатами безпеки України вже працюють у підгрупах та ознайомлюються з проєктами документів та ведуть дебати щодо їх умов.

Про це радник голови ОПУ розповів в інтерв’ю РБК-Україна.

“Вже створена група політичних радників і, звичайно, через цю групу дуже інтенсивно йдуть консультації з потенційними країнами-гарантами. Їм даються пакети документів, пояснюються позиції, йдуть дебати”, – розповів Подоляк.

Він додав, що країни світу звикли до певних формул безпеки, напрацьованих в концепціях ООН, ОБСЄ, НАТО тощо, однак вони часто виявляються недіючими. Також він повідомив, що модерацією важливих переговорних процесів – переговорів з РФ і консультацій на рівні політичних радників – займається глава ОП Андрій Єрмак.

“Він побудував дуже об’ємну робочу групу, куди входять і міжнародні радники, і радники з нашого боку. У ній напрацьовується механізм і пояснюється потенційним країнам-гарантам, як необхідно буде реалізувати цю формулу, з урахуванням того, що країни-гаранти теж братимуть на себе певні зобов’язання”, – розповів Подоляк.

Також Єрмак займається і санкційними пакетами.

“Для нас ключові санкції – це прямі і непрямі ембарго. Нафта і газ з одного боку і закриті порти з іншого боку, і додаткові накладені санкції на два ключових банки – Сбербанк і Газпромбанк, через які РФ сьогодні отримує платежі за ті ж енергоносії”, – нагадав Подоляк.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook