Китай має важелі впливу на РФ і міг би зупинити війну в Україні — Зеленський

Україна шукає можливості для прямого спілкування з Китаєм, адже КНР має важелі впливу на Росію, які могли б зупинити війну в Україні.

Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю South China Morning Post.

“Китай — дуже потужна держава, потужна економіка, тож він може політично, економічно впливати на Росію. І Китай є також членом Ради безпеки ООН. Я переконаний, що без китайського ринку Росія відчувала б повну економічну ізоляцію. Це те, що Китай може зробити — обмежити торгівлю з РФ, доки не закінчиться війна”, — сказав він.

Зеленський зазначив, що після початку повномасштабного російського вторгнення не мав жодної розмови з лідером КНР Сі Цзіньпіном.

“Я хотів би поговорити безпосередньо. У мене була одна розмова з Сі Цзіньпіном рік тому. З початку широкомасштабної агресії 24 лютого ми офіційно просили про розмову, але у нас не було жодної розмови з Китаєм, хоча я вважаю, що це було б корисно”, — сказав президент.

Зеленський сподівався, що Китай по-іншому ставитиметься до війни в Україні — Пекін досі не засудив вторгнення РФ в Україну.

Водночас він наголосив, що розуміє бажання Китаю зберегти “збалансоване” ставлення до війни, але важливо те, що основою конфлікту стало неспровоковане вторгнення Росії на українську суверенну територію.

“Росіяни – це загарбники… Це війна на нашій території, вони вторглися сюди. Китай, як велика і потужна країна, може поставити російську федерацію на певне місце. Звичайно, я б дуже хотів, щоб Китай переглянув своє ставлення до РФ”, — сказав Зеленський.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook