Байден про резолюцію ООН: Росія не може захопити територію іншої країни та змінити кордони силою

Президент США Джозеф Байден зробив заяву щодо голосування Генеральної асамблеї ООН по резолюції про невизнання псевдореферендумів на окупованих Росією територіях України.

Заяву оприлюднено на сайті Білого дому.

Байден відзначив, що переважна більшість світу (143 країни) проголосували за захист Статуту ООН і засудили спробу Росії силою анексувати територію України. Лише 4 країни вирішили стати на бік Росії — Білорусь, КНДР, Нікарагуа та Сирія.

“Нападаючи на основні положення Статуту ООН, Росія руйнує самі основи міжнародного миру та безпеки. Ставки цього конфлікту зрозумілі всім, і світ надіслав чітке повідомлення у відповідь: Росія не може стерти з карти суверенну державу. Росія не може змінити кордони силою. Росія не може захопити територію іншої країни як свою. Україна має такі ж права, як і будь-яка інша суверенна держава. Вона повинна мати можливість вибирати своє власне майбутнє, а її народ повинен мати можливість мирно жити в її міжнародно визнаних кордонах”, – говориться у заяві.

За словами Байдена, за майже вісім місяців повномасштабного вторгнення РФ в Україну світ продемонстрував, що “він більш згуртований і рішучий, ніж будь-коли”. США разом з Генасамблеєю ООН не потерпить незаконних спроб анексії чи крадіжок сусідніх земель силою.

“Ми будемо відстоювати міжнародне право, Статут ООН, а також права та захист, які вони надають Україні та її народу – і кожній державі та народу всюди”, – зазначив президент США.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook