99% українців проти, щоб депутати від заборонених партій допрацьовували до виборів

Лише 1% українців готові дозволити народним депутатам України від заборонених партій працювати до наступних виборів у парламент. Торік таких респондентів було 3%.

Про це свідчать результати опитування, яке провів Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення громадського руху “Чесно”.

Більша частина українців негативно налаштовані до політиків із проросійських, заборонених нині партій. Достроково позбавити мандату таких обранців пропонують 7% респондентів, а додати до списку і заборону балотуватися знову — ще 10,5%.

За люстрацію таких нардепів і подальшу заборону обіймати посади виступають 14% опитаних. Ще 23% українців — за розслідування діяльності кожного депутата окремо і перевірки на факти державної зради (торік 17% українців виступали за розслідування).

Майже 38% опитаних вважають, що потрібно застосувати не 1-2 види санкцій проти нардепів із проросійських партій, а застосувати всі вищеперераховані методи. Загалом, як оцінив рух “Чесно”, серед думок українців міцнішає тенденція проти проросійських політсил — аби не лише вивести їх із Верховної Ради, а й притягнути до відповідальності, якщо є за що.

Методологія дослідження

Соціологічне дослідження провели з 8 по 15 грудня 2023 року. Метод опитування — face-to-face. Таким чином поговорили з 2019 людей віком від 18 років, які проживають на підконтрольних уряду України територіях і на яких не ведуться бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook