Спалах сальмонельозу в Калинівці: захворіли 29 людей, серед них діти

У Калинівці на Вінниччині зафіксували спалах сальмонельозу. Захворіли 29 осіб, серед яких є діти. Попередньою причиною інфікування називають вживання майонезу, що входив до складу шаурми.

Про це під час брифінгу повідомив директор Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ігор Матковський.

“Станом на 10 годину 2 липня захворіло 29 людей, серед яких є і діти. Дитиктовано збудника, а саме сальмонелу і скоріше за все різновид ентерітідіс. Більшість із всіх пацієнтів перебувають на стаціонарному лікуванні. Відібрано зразки продуктів харчування води від хворих пацієнтів змиви під рідзних поверхнів закладу харчування”, сказав Ігор Матковський.

За словами заступника начальника ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Андрія Салюка, фахівців не допустили до перевірки закладу. Складено протокол про адміністративне правопорушення про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти. Він передбачає штраф 56 тисяч гривень.

“Оператором ринку який здійснює обіг харчових продуктів було відмовлено у допуску. В зв’язку із цим, ми склали акт про даний факт у вигляді адміністративного стагнення — у сфері безпечності харчових продуктів. Крім того, рішенням було призупинено роботу даного закладу від 1 липня, сказав Андрій Салюк.

Сальмонельоз

Гостре інфекційне захворювання, джерелами якого можуть бути сільськогосподарські тварини та інфіковані люди. Найчастіше інфекція передається через зараження продукти тваринного погодження – м’ясо, яйця, птиця, майонез, соус. Особливо ті продукти харчування, які не пройшли достатньо термічної обробки.

Зараження можливо і через брудні руки або кухонне обладнання, сказав Матковський.

“Не вживайте ніколи їжу, продукти харчування, які не пройшли достатньо термічної обробки. Не забувайте застосовувати дезінфекційні засоби, коли ви готуєте їжу, коли обробляєте посуд”.

Симптоми сальмонельозу

Раптове підвищення температури тіла, нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення (специфічного кольору і з специфічного запаху), слабкість.

За словами Ігоря Матковського, фахівці центру профілактики контролю разом із фахівцями держпродспоживслужби проводять епідеміологічне розслідування.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook