Замість сосон і ялинок Вінниччину планують засадити "хвойним дубом"

Лісівники Вінниччини порівняно нещодавно почали вводити модрину європейську до лісових насаджень. Це дерево – єдина хвойна порода в Україні, що скидає на зиму голколисточки.

“Враховуючи фактор глобального потепління і всихання аборигенних хвойних порід (сосна, ялина), наразі дуже вигідно висаджувати модрину європейську. Адже ця порода стійка до посушливих кліматичних умов та високих температур, має хорошу опірність до нашестя шкідників та хвороб дерев. Крім того, ця порода швидкоростуча, відзначається доброю приживлюваністю, витривалістю, не вимоглива до ґрунтових умов. Модрина має цінну деревину, надзвичайно міцну і довговічну”, – інформує прес-служба Вінницької облдержадміністрації.

Модрину не дарма називають хвойним дубом. Здавна ця деревина використовувалась у суднобудуванні, вагонобудуванні, у гідротехнічних спорудах (виготовлення водоспусків, труб, паль тощо), для телеграфних і телефонних стовпів, будівництва будинків. А ще її використовують у фармакології, хімічній промисловості, косметології тощо.

Нині усі 11 держлісгоспів Вінничини вводять до складу лісових насаджень модрину європейську. У 2014 році, наприклад, лісгоспами вирощено 34 тис. шт. стандартного садивного матеріалу модрини, а уже у 2018 році – 176 тис. шт., у 2019 – майже 100 тис. шт. Сіянці вирощують також із закритою кореневою системою. Приміром, цього року 35 тис. шт. таких сіянців у касетах виростили у Михайлівському лісництві Вінницького держлісгоспу. Для створення якісного посадматеріалу у цьому році лісгоспи заготовили 24 кг насіння модрини.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook