«Відкусити» ресурс на користь центру»

Засідання регіональної платформи Асоціації міст України (АМУ) відбулося 20 листопада у Вінницькій міській раді. Планувалася зустріч із народними депутатами від Вінниччини – задля обговорення «Законодавчого забезпечення розвитку місцевого самоврядування в Україні та на регіональному рівні». Але народні депутати на цю зустріч не прийшли.

Загалом спілкування членів регіонального відділення АМУ з нардепами було започатковано ще у 2016 році. І такі зустрічі та обговорення мали б сприяти забезпеченню підтримки законів, спрямованих на вирішення проблем місцевого самоврядування. Завдяки такій співпраці пропозиції Асоціації міст України уже були враховані при внесенні змін до законодавства, що дало можливість успішно проводити реформу з децентралізації. Та й сьогодні нардепам варто було б послухати представників місцевого самоврядування, адже замість децентралізації зараз в країні фактично відбувається централізація, в тому числі і фінансова. Утім, як ми уже вказали, народні обранці для цієї зустрічі часу не знайшли.

Як зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов, для місцевого самоврядування залишаються актуальними питання, що стосуються позик, різниці у тарифах, субвенцій на освіту, охорону здоров’я.

-Ми запрошували долучитися до засідання нардепів Вінницької області, на жаль, на сьогоднішній день ніхто не виявив бажання бути присутнім, не знаю в силу яких причин, – зазначив мер Вінниці. – Я вважаю, що в умовах роботи нового уряду проблематика місцевого самоврядування стоїть досить актуально. Ми знаємо, що при формуванні бюджету на 2020 рік достатньо серйозні дискусії викликали спроби «відкусити» ресурс від місцевого самоврядування на користь центру. Також важливе питання перерозподілу надходжень від акцизного податку на пальне, адже це достатньо серйозний ресурс, який міг би втратити місцеве самоврядування. Ми разом зверталися до депутатів, аби це рішення не було підтримано. І на сьогоднішні акциз для місцевих бюджетів збережений у бюджеті 2020 року. Наші вінницькі депутати підтримали місцеве самоврядування саме в цій частині.

Голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський зазначив, що 2020 рік важливий для реформи децентралізації – має завершитися об’єднання громад.

-Насправді, шкода, що поруч з нами немає народних депутатів, думаю, якість цього зібрання значно піднялася б, – зауважив голова облдержадміністрації. – Якщо казати про бюджет 2020 року, він буде складним. Базова дотація зменшилася по області більше, ніж на 300 млн грн. І це, в принципі, абсолютно нормальний органічний процес. З одного боку, багато уже хто утворив ОТГ, з іншого боку, ми очікуємо таке саме фінансування від держави. Земля і нерухомість повинні бути бюджетоутворюючі податки.

Заступник голови Вінницької обласної ради Михайло Кременюк сказав, що до представників законодавчої гілки влади, а це і є народні депутати, наразі багато питань.

-Ми зараз всі живемо в «догадках»: як буде далі проходити реформування, коли будуть вибори, є й інші питання. Мене, наприклад, турбують питання обласного бюджету, бо вже видно, що буде знижено дотації на освіту й медицину – на третинну ланку, – говорить Михайло Кременюк. – Із квітня медицина фінансуватимуться уже з Національної служби здоров’я України, тому видатки заплановані тільки на перший квартал. Далі кожен зароблятиме сам на себе. Але, на мою думку, для цього потрібен довший перехідний період.

-Ми шукаємо зараз порозуміння між органами місцевого самоврядування і центральною владою, – зазначив міський голова Ладижина, член правління АМУ Валерій Коломєйцев. – Я впевнений в тому, що рано чи пізно і урядовці, і народні депутати зрозуміють, що ті проблеми, які є, – це наші спільні проблеми. Адже кожен із них – член якоїсь громади. Потрібно цінувати те, що ми є членами АМУ, бо якби не було АМУ, ми б дуже багато втратили. 

Цього разу члени регіональної платформи АМУ обговорювали: податок на землю, нерухомість, оптимізацію закладів освіти – у деяких селах школи доведеться закрити, адже на їх утримання витрачається значна сума коштів, а навчається там всього кілька учнів.

Вирішили зустрітися із депутатами від Вінниччини у Києві. Попросити їх винести на розгляд Верховної Ради питання щодо можливості приєднання територіальних громад з різних районів до існуючих ОТГ шляхом внесення змін до закону Про добровільне об’єднання територіальних громад.

Інна МАРТ

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook