Купуючи посудомийну машину, люди дуже радіють, та хочуть запускати в дію її як можна частіше, щоб позбавити себе зайвого клопоту. Завдяки сучасним приладам не лише простіше справлятися з брудним посудом, а й економніше — води мийка використовує менше, ніж ви із-під крана. Важливо пам’ятати про правила експлуатації. Дотримуючись їх, ви подовжите термін служби приладу. Насамперед варто звернути увагу, який посуд плануєте мити, — не для всього можна використовувати машинку.
Сортуємо за матеріалами
Легко уникнути зайвих витрат та проблем, якщо точно знати, як користуватися посудомийною машиною, і що не варто класти в неї. Докладніше про матеріали та миття:
- Дерево. Його не можна мити в машинці. Також столові прилади, ножі з дерев’яними ручками.
- Кришталь. Для нього можна використовувати посудомийні машинки лише за умови правильно підібраної хімії та наявності спеціального режиму.
- Олово, мідь. Ці матеріали піддаються іржі та корозії.
- Алюміній. Вода й мийні засоби руйнуватимуть оксидну плівку, що є на посуді. Також це позначиться на внутрішніх стінках машини, що згодом призведе до ламання.
- Фаянсовий посуд. За високої температури змиваються малюнки та візерунки.
- Чавун. Хімія, що призначена для посудомийних машин, впливає на міцність виробів, робить їх піддатливими до пошкоджень, а також провокує появу іржі. У мийних засобах є луг, який у поєднанні з гарячою водою роз’їдає мастильну антипригарну плівку.
- Мельхіор. Зазвичай, це радянські виделки та ложки. Сплав може вступити в реакцію з металами та потемніти.
- Тефлон. Сковороди та каструлі з покриттям можуть втратити його через хімію та високу температуру води.
- Силіконові та акрилові форми, посуд із харчового та одноразового пластику. Деформуються від впливу високих температур.
Зважайте на матеріали, щоб не було помутніння, тріщин та сколів.
Загальні поради
Якщо з матеріалом усе зрозуміло, деякі речі породжують питання. Наприклад, термокухоль — зверніть увагу на спеціальне позначення. Якщо такого немає, не ризикуйте мити в машинці, адже може пошкодитись ізоляція, яка допомагає термопосуду зберігати тепло. Завжди дивіться позначки на пакуванні, перед тим як використовувати машинку.
Брак спеціальних відсіків для ножів та терок говорить про те, що не треба мити їх з іншим посудом, або взагалі краще робити це вручну. Лезо може причинити шкоду тарілкам, каструлям, сковорідкам тощо. Деякі прилади дають змогу встановлювати відсіки додатково. Крім того, через сильний напір гарячої води ножі та терки можуть втратити гостроту.
Є предмети, які краще помити руками, це збереже їх і посудомийку в робочому стані. Якщо ви придбали машину, обов’язково ознайомтеся з інструкцією. Особливо треба звертати увагу на режими роботи. Під час використання неправильної програми можна не лише пошкодити посуд, а і втрачати багато електрики та води.
Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook