Зарплата у Вінниці росте найшвидше в країні

LIGA.net вивчила дані Держстату про регіонах України, і виділила ключові зміни за минулий рік за показниками: регіональний ВВП, зарплати, смертність і створення громад.

“В Україні є усталена думка, що в столиці все краще, ніж деінде в країні. Не завжди. Регіони вміють дивувати. Наприклад, за останні п’ять років реальна зарплата швидше за все росла у Вінницькій області, а найнижче безробіття в 2019-му – в Харківській області”, – пишуть експерти.

У листопаді 2019 року в Україні було зафіксовано зарплатний рекорд – українці в середньому заробляли 10 679 грн або більше $ 438 (це сума до відрахування прибуткового і 1,5% військового збору). Історичний рекорд став можливий завдяки стабільному зростанню реальних середніх зарплат останні чотири роки. Доларовому показнику допомогло зміцненню гривні в 2019-му.
Найбільша середня зарплата, традиційно, в столиці – 15 974 грн (або $ 655). На другому місці – Донецька область (11768 грн або $ 483), а замикає трійку Київська область (11313 грн або $ 464).

Незважаючи на те, що це досить приємна статистика, порівнювати нинішню зарплату в доларах з торішніми не дуже коректно. Показник багато в чому залежить від курсу в певний момент. Наприклад, за часів президентства Януковича НБУ жорстко фіксував курс, а в 2014-2017 гривня обвалилася через війну з Росією. Відповідно, показники порівнювати складно.

Для оцінки рівня зарплати в порівнянні з попередніми роками куди краще підійде показник реальної зарплати. Якщо коротко, це номінальна зарплата з урахуванням інфляції. Реальна зарплата в усіх областях давно перевищила докризовий рівень 2013 року. Найбільший приріст реальної зарплати з листопада 2013 року відбулося у Вінницькій (+57%), Закарпатської (+46%) і Тернопільській областях (+43%). Найменше зарплата виросла в Луганській (+14%) і Харківській (+19%) областях.

Нагадаємо, Вінниччина у ТОП-5 областей із найвищими зарплатами на селі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook