Вінницька область піднялася в рейтингу бізнес-привабливості на восьме місце в Україні

Видання “Гроші” склало п’ятий за рахунком рейтинг привабливості регіонів і з’ясували, в яких областях і містах України бізнесу краще запускатися після того, як все унормується в зв’язку з епідемією та карантином.

Ніхто з підприємців не сперечається з тим, що свою справу найкраще розвивати в Києві і містах-мільйонниках, де вирує ділове життя. Але чим далі – тим більше бізнес йде в регіони. І не завжди це рішення мотивовано економічними причинами. Дуже часто на периферії підприємці отримують підтримку і сприяння з боку місцевої влади, в той час як в мегаполісах чиновники так і норовлять вставити палки в колеса.

“Цей рейтинг регіонів – особливий. Ми займалися його підготовкою якраз тоді, коли практично весь бізнес пішов на карантин. А це означає, що картина інвестиційної привабливості регіонів до кінця 2020 року може кардинально змінитися “, – пише видання.

Лідери рейтингу як і раніше незмінні. Це – Київ і Дніпропетровська область, які вже кілька років поспіль зберігають за собою першу і другу позиції. Саме столиця і Дніпровський регіон відрізняються найвищим в країні рівнем економічної активності. Обсяг експорту Києва в десятки разів перевищує експорт більшості областей України. А роздрібний товарообіг і столиці, і Дніпропетровської області істотно більше, ніж в інших регіонах. Крім цього, і Київ, і Дніпропетровська область володіють потужною освітньою базою, а робота місцевої влади удостоїлася високої оцінки.

Одеська область в нинішньому рейтингу піднялася з четвертого на третє місце, а Львівська, навпаки, змістилася на четверте. Чому Одеський регіон набирає бали, здогадатися нескладно. За останні роки істотно зросла його роль як туристичного центру та важливого вантажного вузла, перш за все, за рахунку виходу до моря.

Підросли позиції Київської області, вона додала один щабель і влаштувалася на п’ятому місці, а шосту позицію зайняла Харківська область. Очевидно, що Київський регіон тримається в ТОП-5, в основному, завдяки столиці, яка притягує до регіону великий, в тому числі міжнародний бізнес. Харківська ж область та безпосередньо Харків – це місце зосередження промисловості і великої кількості компаній IT-сфери.

Міцно утримує сьоме місце ще один промисловий регіон – Запорізький. У цій області розмір середньої зарплати, до речі, майже на рівні Дніпропетровської. І хоча для бізнесу це означає зростання ціни робочої сили, в той же час, висока зарплата – непрямий індикатор зростання темпів розвитку регіону.

До восьмого місця дісталася Вінницька область, яка відрізняється лояльним ставленням до бізнесу місцевої влади і нарощує свій виробничий потенціал. З 2018 року в регіоні з’явилися асфальтобетонний, молокопереробний завод, підприємство з виробництва сонячних панелей.

Входить до ТОП-10 рейтингу та Івано-Франківська область. Основні переваги регіону – туризм, розвитку якого допомагають Карпати, приплив капіталу від трудових мігрантів та масштабний ремонт дорожньої інфраструктури.

З 14-го на 10-е місце перемістилася Житомирська область. Там спостерігається зростання роздрібного товарообігу, що свідчить про платоспроможний попит, а також істотно покращилися взаємини між підприємцями і місцевою владою. На чотири позиції піднялися Рівненська і Тернопільська області, які зайняли 13-е і 14-е місця відповідно. Ривок на п’ять сходинок вгору зробила і Черкаська область, яка знаходиться на 15-му місці. На тлі порівняно невисокій вартості робочої сили в цих трьох регіонах спостерігається позитивна динаміка попиту як на товари, так і на послуги. Причому, в Рівненському та Тернопільському регіонах попит підігрівають заробітчани, які вливають свої гроші в економіку регіонів.

Істотно погіршились позиції Закарпатської та Миколаївської областей. Вони зайняли 19-е і 20-е місця відповідно. Закарпаття, незважаючи на наявність кордону з Євросоюзом, не дає особливих вигод для розміщення бізнесу: ціна трудових ресурсів там досить висока, а розташування істотно ускладнює і здорожує логістику по Україні. Миколаївська область хоч і має доступ до морських транспортних коридорів, не витримує конкуренції з Одесою, де і покупці багатші, й з кваліфікованими кадрами ситуація трохи краща.

Аутсайдери рейтингу – як і раніше Херсонська, Чернігівська і Чернівецька області. Хоча в цих регіонах досить низький рівень зарплат, а значить, мінімальні витрати на найманий персонал, вони все одно сильно програють за своїм експортним і торговим потенціалом. При цьому Чернігівська і Чернівецька області розташовані близько до державного кордону, що відкриває хороші можливості для зовнішньої торгівлі. Ще в перерахованих регіонах нестача вищих навчальних закладів і слабка підтримка бізнесу з боку місцевих органів влади.

Великий вплив на бізнес-привабливість регіонів має діяльність місцевої влади, її кроки, які спрощують або, навпаки, ускладнюють життя підприємцям. Це – і рівень місцевих податків, і процедури, які необхідно проходити для отримання різних дозволів, і поведінка контролюючих органів, під час перевірок в тому числі. 

“Гроші” проаналізували ефективність мерів, спираючись на кількість виконаних обіцянок, на публічні претензії на їхню адресу і на скандали або конфлікти, в яких вони були замішані. 

“Також ми орієнтувалися на свіжий рейтинг міських голів в журналі “Кореспондент”, в якому враховані реальні досягнення мерів обласних центрів протягом 2019 року і за перші місяці 2020 року”, – зазначає видання.

Нагадаємо, на Вінниччині обговорили особливості використання «Електронної трудової книжки».

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook