Сторони конфлікту навколо ТОВ «Кирнасівський цукровий завод» шукали справедливості в облдержадміністрації Вінниці

Голова Вінницької облдержадміністрації Владислав Скальський 4 червня зустрівся з представниками різних сторін конфлікту, який склався навколо ТОВ «Кирнасівський цукровий завод».

“Підприємство не працює вже понад 10 років. Наразі чотири місяці тому завод придбав новий власник. Але, у зв’язку з протистоянням з боку громади, власник не може проводити будь-яких робіт на території підприємства для реалізації інвестиційного проекту”, — інформує Вінницька обласна державна адміністрація.

Під час трьохгодинного спілкування у Вінницькій обласній державній адміністрації за участі представників власника ТОВ «Кирнасівський цукровий завод», ініціативної групи від Кирнасівської громади, представників правоохоронних органів та прокуратури Владислав Скальський заслухав обидві сторони конфлікту.

Поважаючи конституційне право на власність, яке влада покликана забезпечити перш за все, голова облдержадміністрації зазначив, що кожен інвестиційний проект – це ризики і закликав власників підприємства налагодити соціальний діалог з кирнасівською громадою, пояснивши свої дії і наміри.

«Право власності в цивілізованому суспільстві, за Конституцією, складається із 3-х базових компонентів: право володіти, право користуватись і право розпоряджатись. Якщо право власності було набуто у законний спосіб,то існує відповідний запис у єдиному електронному реєстрі. У разі, коли потрібно щось піддати сумніву – для цього існує третя гілка влади – судова»,- підкреслив очільник області.

Перекриття доріг представниками громади голова Вінницької облдержадміністрації назвав незаконним вирішенням проблеми: «Я завжди виступаю на боці громади, проте вважаю, що демократія можлива виключно за безумовного дотримання законів. Коли вони порушуються, виникає анархія»,- зазначив Владислав Скальський.

Голова Вінницької облдержадміністрації закликав власників ТОВ «Кирнасівський цукровий завод» в якості соціальної корпоративної відповідальності запропонувати представникам громади власне бачення майбутнього цього об’єкта: «Враховуючи те, що власність зобов’язує, сподіваюсь, що інвестори як підприємці розуміють – конфлікт має довгу історію і декілька площин: майновий комплекс із земельною ділянкою, цукор-сирець як давальницька сировина та інші. Позиція влади: ми повинні забезпечувати законність на території регіону, а право власності – один із базових елементів законності, індикація того, що Україна перетворилася на сучасну країну, яка поважає міжнародні закони»,- підкреслив очільник області.

Висловивши впевненість, що соціальний компроміс можливий, Владислав Скальський запропонував власникам цукрозаводу організувати на місці діалог з громадою, пояснити найближчі наміри, довести, що інфраструктурний вплив на життєдіяльність об’єктів, які залежать від Кирнасівського цукрозаводу буде відсутній і забезпечити очікувані робочі місця.

Нагадаємо, які підприємці отримають у Вінниці автоматичні пільги?

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook