Понад 5 тисяч – зась для анонімів

Як працюють нові правила на грошові перекази, – розповідає адвокатеса Жанна Грушко

Із 28 квітня набули чинності нові законодавчі зміни, відповідно до яких банківська система проводить жорсткий моніторинг усіх фінансових операцій із готівкою від 5 тис. грн – внесення, переказ та отримання коштів. Якщо переказ все ж провести, то картку та кошти можуть заблокувати і попросити надати пояснення, що це за кошти. У разі, коли пояснення не задовільнять банк, доступу до коштів не відновлять, а розблокування можливо буде добитися лише через суд.

Тому, як пояснює адвокатеса Жанна Грушко, якщо ви бажаєте перекинути понад 5 тисяч гривень через термінал «Приватбанку» на карту іншій особі, для цього необхідно буде скористатися банківською карткою. У іншому разі доведеться провести операцію через касу, пред’явивши паспорт і ідентифікаційний номер. Подібна ситуація з Інтернет-магазинами: якщо купити товар у мережі вартістю більше 5 тисяч грн, і отримати його накладеним платежем через “Нову пошту”, то доведеться, крім паспорта, додати й ідентифікаційний номер або ж знову сплатити карткою. Однак у звичайному магазині витратити таку суму можна спокійно без ідентифікації.

  • Насправді цей закон не такий страшний, як його малюють. Найголовніша новизна – це відкриття персональних даних особи або ідентифікація особи, – відзначає Жанна Грушко. – Раніше така процедура була передбачена при операції від 15 тисяч гривень. Тепер цей поріг знизився до 5 тисяч, а тому, яку б операцію ми не здійснювали, треба буде пред’явити паспорт або скористатися карткою. Тобто перекинути готівку комусь через термінал – не вдасться. А поповнити з банківської картки цілком реально. Спокійно можна перекидати кошти у системі “Приват 24”, оскільки там є ідентифікація і відправника, і одержувача.
  • Також нові законодавчі зміни збільшили порогову суму фіноперації, що підлягає фінансовому моніторингу, з 150 тис. грн до 400 тис. грн. Усі перекази коштів у межах України до 30 тис. грн повинні супроводжуватися як мінімум номером рахунка стосовно платника та отримувача. А перекази понад 30 тис. грн – детальною інформацією.
  • Ця норма стосується фрілансерів, які отримують кошти за виконану роботу чи надану послугу, якщо у банка виникне підозра про ухилення ним від сплати податків. Виникнути вона може, якщо впродовж місяця частинами вам буде зараховано понад 30 тисяч гривень. У цьому разі банк може вимагати пред’явити документ, на основі якого отримано такий платіж (акт виконаних робіт, договір про надання послуг тощо). Зарахування із-за кордону в такому розмірі моніторяться обов’язково, – підсумовує адвокатеса.
  • Цікавим нововведенням є те, що раніше фінансовий моніторинг здійснювали лише Державна моніторингова служба і Нацбанк. Тепер цей перелік збільшився до 21 пункту. Серед уповноважених проводити фінмоніторинг – банки, страхові брокери, кредитні спілки, ломбарди, оператори поштового зв’язку, які здійснюють переказ коштів, нотаріуси, адвокати, ріелтори та інші. Однак, як це відбуватиметься, не зрозуміло, бо розробленого порядку досі немає.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook