Вінничан запрошують обговорити ідею переменування Південного Бугу

«Подільське екологічне товариство» з міста Хмельницький виступило з ініціативою повернення річці Південний Буг історичної (як вважають у самому тваристві) назви Бог.

Вінницька обласна організація “Зелений світ” підтримала ідею хмельничан. Спільно з депутатом Вінницької облради Володимиром Барцьосем вони планують круглий стіл для обговорення цієї ініціативи.Захід заплановано на 3 грудня, о 13.00, у Вінницькій Академії неперервної освіти ( вулиця Грушевського, 13). Запрошують всіх бажаючих!

“Для візантійців наша річка була Гіпаніс, а для слов’ян — Бокг, – розповідає голова організації “Зелений світ” Валерій Кульматицький, – У літописах слов’янської доби Південний Буг йменували БОГ. Наприклад, у 1377 р.: «…йде борзе по ми и сгони их (берендеїв) зарекою Бог». Інший літопис: «Приидоша межи Бог и Днестр и седоша тама». На санскриті бог (бхагу) – «той, хто наділяє добром». Давні мешканці Побожжя вважали, що ця ріка несе людям добро”.

За його варсією, коли царський уряд доручив російському геологу Володимиру Ласкарєву дослідити геологію Побожжя, той, не знаючи фонетики польської мови, помітив, що на картах є дві річки з «однаковою», як йому здалося, назвою і переіменував річку Бог в Південний Буг.

Це сталось у 1914 році. Через елементарну неуважність, як вважає громадський активіст.

У коментарях до анонсу зустрічі окремі вінничани вже висловили свою думку щодо ініціативи.

“Нема чим зайнятися. Бог один, і в Нього нечистоти не скидають…”, – пише вінничанин Юрій Сегеда.

“Можливо колись звалася Богом, але сьогодні їй ця назва не личить. Спочатку треба відновити річку і змінити наше відношення до Природи”, – додає Юрій Черноус.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook