Як не треба красти…  І як не треба допомагати злодіям!

Як не треба красти… І як не треба допомагати злодіям!

Уявіть злодія, який увечері, якраз після снігопаду, забирається до сусідської хати, набиває мішок чужими манатками і несе їх простісінько до себе дому. І вранці люди бачать на вулиці лише два ланцюжки слідів: один від злодія, другий до злодія. Можна не питати, чи важко за описаних обставин відшукати такого безголового крадія.

Але й за новітніх електронних технологій злочинці, буває, поводяться не менш бездумно!
Справа, щойно заслухана Вінницьким міським судом, починається з того, що в січні минулого року в одному з вінницьких хостелів орендував кімнату Макар Безголовченко (анкетні дані змінено). Разом з ним у тій самій кімнаті поселився чоловік, який незабаром стане потерпілим. Звісно, обоє спілкувались, щось там розповідали про себе (та навряд чи Макар ділився з сусідом, що вже мав дві судимості: до семи років ув’язнення за розбій і до трьох років за незаконні оборудки з наркотиками). Звісно, оскільки жили разом, до певної міри довіряли один одному. Наприклад, Макар бачив, як сусід дзвонив по мобілці та як вводив графічний код. Він запам’ятав цей код!
Відтак став дочікуватись необережності сусіда. І вона не забарилась. 10 січня після обіду той вийшов з хостела, залишивши телефон на ліжку.

Саме цього й треба було Безголовченку. Схопивши апарат, він спробував ввести код. Успішно!
На екрані висвітився мобільний додаток банку, призначений для здійснення платежів та грошових переказів. Макар радісно засміявсь і взявся за діло.

Перший пробний платіж у розмірі 400 гривень о 15 годині 7 хвилин він спробував перевести на рахунок мобільного телефону знайомої. Вдалося! Тоді Макар, потираючи руки, через кілька хвилин запулив 200 гривень на номер своєї власної мобілки. Йому, либонь, і в голову не прийшло, що коли факт крадіжки коштів розкриється, то в першу чергу перевірятимуть людей, на чиї рахунки надійшли кошти, і вони перші попадуть під підозру! Та Безголовченко вже не міг спинитись. Він поповнив рахунок своєї мобілки вдруге, тільки тепер на 500 гривень.

Схоже, розпоряджатись чужими грішми Макарові подобалось усе більше й більше. Крім телефонних номерів, які належали йому і його знайомим, злодій перерахував на банківську картку одного приятеля 13065 гривень, 2222 гривні – іншого приятеля.

Загалом же за вісім епізодів протягом півтори години злочинець викрав 17987 гривень. А з урахуванням банківської комісії він завдав збитків потерпілому сумарно на 18597 гривень.

Ясна річ, коли обікрадений звернувся до поліції, Безголовченка вирахували дуже скоро.

В ході слідства він змушений був компенсувати потерпілому всю суму завданих збитків, вони уклали між собою угоду про примирення. Відтак суду залишилось тільки затвердити угоду на призначити узгоджену сторонами міру покарання: п’ять років позбавлення волі з трирічним іспитовим терміном.

Наостанку застерігаємо: якщо ви поселяєтесь у хостелі, то майте на оці, що вашим сусідом може виявитись ось такий-от Безголовченко.

Автор Леонтій Краснопільський