Паводок на Дністрі: як жителі прикордонних районів Вінниччини намагалися протистояти високій воді

Паводок на Дністрі: як жителі прикордонних районів Вінниччини намагалися протистояти високій воді

Український гідрометцентр попередив, що на Україну насуваються сильні зливи, ще 22 червня. У повідомленні йшлося про те, що західні регіони опиняться у епіцентрі негоди і паводків не уникнути. Однак жодних інструкцій ні на сайті Офісу Президента, ні на урядовому порталі не було, а відтак люди керувалися лише тим, що чули від місцевої влади. В результаті, за попередніми даними, лише Івано-Франківська область зазнала збитків на 400 мільйонів гривень. У регіоні постраждав 202 населених пункти, у Чернівецькій – 45, у Львівській – 11, на Закарпатті – 6, а Тернопільщині – 4. А це тисячі підтоплених будинків, підвалів, присадибних ділянок та криниць. На цьому тлі Вінниччина відбулася легким переляком, а все через те, відзначає міський голова Могилева-Подільського Петро Бровко, що завчано були попереджені про високу воду Дністра.

«Води впало на 40% більше, але наслідки мінімальні»

За 24–25 червня рівень води у Дністрі в районі Могилева-Подільського піднявся з 5,4 м до 6,9 м. У сусідньому Ямполі Дністер досяг позначки 5,9м, при критичній – 6,2 м. Причина – контрольований скид із водосховища Дністровської ГЕС. Через сильні зливи на заході країни рівень води у водосховищі електростанції піднявся до критичної позначки. 24 червня ГЕС почала скидати воду у обсязі 1400 куб.м/сек, а 25-го – по 2050 куб.м/сек. Це призвело до того, що Дністер вийшов з берегів і прикордонні населені пункти опинилися під загрозою підтоплення. На ранок 25 червня у Могилеві-Подільському частково залило присадибні ділянки, підвальні приміщення, набережну та турбазу.

Цього разу вертикаль Дністра досягла 6,90 м. Критичною позначкою є 7,2 м, – відзначає міський голова Могилева-Подільського Петро Бровко. – Так, підтоплень не уникнули, але вони мінімізовані: це близько двох десятків будинковолодінь, де здебільшого залило присадибні ділянки, будинки не постраждали. Але маємо кілька підтоплень у підвальних приміщеннях багатоповерхівок. Також вода вкрила територію дитячого табору «Подільський Артек», туристичну базу і набережну… Якщо порівнювати нинішню ситуацію із 2008 роком, то тоді ми мали 10,6 м рівня Дністра і суттєві збитки у будинковолодіннях та житловому фонді міста. Тепер води впало на 40% більше, але наслідки мінімальні. Це свідчить про те, що дії були злагодженими і завчасними. Завдяки попередженню керівництва Дністровського водосховища, ми мали три доби на «пломбування» слабких місць і критичних точок. Це дозволило прийняти високу воду у повній, так би мовити, боєготовності.

«У зоні ризику опинилися будинки, побудовані нижче дамби»

Критичніша ситуація виникла у Ямпільському районі. Попри те, що рівень води у Дністрі не досяг пікової точки у 6,2 м і упродовж кількох годин 25 червня залишався на рівні 5,9 м, висока вода підпирала русла річки Русави в Ямполі та річки Марківка в селі Велика Кісниця. В результаті підтопленими виявилися присадибні ділянки, вулиці і окремі будинки розташовані уздовж Дністра. Як повідомила завідувачка сектору з питань оборонної роботи і цивільного захисту і взаємодії з правоохоронними органами Ямпільської райдержадміністрації Алла Гурська, вранці 25 червня вулиці Гонти, Молодіжна, частина Зарічної Ямполя залило водою. Кілька будинків залишилися відрізаними від дороги. В один із них вже потрапила вода. Люди рятували меблі та техніку, підіймаючи на другі поверхи будинків. Допомагали ліквідовувати наслідки стихії прикордонники, військові, рятувальники і громада: вивозили мішки з піском, на ходу укріплювали береги, перекопували траншеї, щоб скерувати воду у городи, а не на подвір’я.

У селі Велика Кісниця підтопило городи і присадибні ділянки, але вода до помешкань ще не дістала. Люди втратили урожай, ані цибуля, ані картопля після високої води стояти у погребі не буде, – коментує Алла Гурська. – У Ямполі у зоні ризику опинилися будинки, які побудовані нижче дамби, на березі річки Русава, води якої підпирає висока вода Дністра. Знаючи про ситуацію, люди порятували техніку і меблі, але ремонти доведеться робити. Евакуацію мешканців не проводили. 25 червня по обіді отримали на рішення Дністровської ГЕС про зниження позначки скидів води, об’єм зменшився і рівень води у Дністрі поступово опускається.

Поки що ані Могилів-Подільський, ані Ямпіль не готові говорити про розмір компенсації збитків постраждалим. Це буде відомо після дворового опису і наявності бюджетних можливостей. Але на сайті ДСНС, де подається оперативна інформація щодо ліквідації наслідків негоди в Україні, Вінниччини у переліку постраждалих регіонів немає.

Боялися повторення 2008-го

Найбільше люди і влада боялися того, що можливе повторення паводку, який 2008 року завдав колосальних збитків прикордонним районам Вінниччини.

Автор Олександра МАКОВЕЦЬКА