Програму «СтопГрип» збільшили на 40%

Програму «СтопГрип» збільшили на 40%

Восени у будь-якому разі очікується епідемія грипу, який може ускладнити ситуацію з COVID

На сесії міськради минулої п’ятниці депутати підтримали рішення про розширення програми «СтопГрип». У міському департаменті охорони здоров’я зазначають, що саме завдяки цій програмі у місті на початку вдалося стримати ріст захворювання на COVID-19.

Стратегія програми «СтопГрип» передбачає проведення інформаційної компанії, підготовку медичних працівників, створення запасу тест-систем, медикаментів, виробів медичного призначення і ефективної взаємодії первинної і вторинної медичної допомоги. Антикризовою програмою «Вінничани важливі» передбачено збільшення потужності програми «СтопГрип» на 40%.

  • Важливе рішення. Ця програма, яку ми з вами ухвалили у 2016 році у жовтні місяці, довела свою ефективність. Результат цієї роботи – із 2016 року не було жодного летального випадку від грипу. Ситуація з коронавірусом показала, що впровадження цієї програми дало теж певний результат і стримування росту захворювання на COVID-19 у місті Вінниці. Ви знаєте, що фактично по щепленню місто Вінниця займає перше місце по кількості на душу населення. Це 2,6%, а вся Україна це – 0,6%. Тому ми вважаємо, що ми повинні розширити можливості цієї програми. Ми точно не знаємо, як буде взаємопов’язана епідемія грипу з другою хвилею коронавірусу і які від того всього можуть бути ускладнення. Тому передбачаємо 4 млн грн, фактично ми збільшуємо на 40% розмір фінансування цієї програми, – сказав міський голова Сергій Моргунов.
  • Зазначимо, що в рамках Програми передбачено 100% відшкодування вакцин дітям, позбавленим батьківського піклування і дітям-сиротам. Також вінничани можуть придбати вакцину зі знижкою у 50% вартості.
    Як розповідав газеті «Місто» директор міського департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш, під час першої хвилі коронавірус долучився до грипу, а восени буде навпаки – до COVID долучиться грип, який буде у будь-якому випадку.
  • Вірусні інфекції дуже гарно доповнюють одна одну, знижуючи імунітет і призводячи до важкого перебігу. Я сподіваюся, що ситуація буде контрольована. Однією зі складових антикризової програми «Вінничани важливі» є збільшення ресурсу програми «СтопГрип». Якщо від Ковіду поки немає специфічної профілактики, то від грипу – вакцини є. Тому важлива ініціатива міського голови збільшити фінансування і тому числі на відшкодування вартості вакцини, – зазначив Олександр Шиш. – Восени буде і коронавірус, і грип, і парагрип, й інші захворювання. І від грипу можна врятуватися.

Довідка «МІСТА»

Під час епідемічного періоду 2019-2020 рр щепленням скористалися 9 734 вінничанина (у минулий період – 5559). Як результат, перехворіли значно менше вінничан – 69836 проти 80974 у минулий період. 99% вакцинованих вінничан скористались умовами програми «СтопГрип», заплативши 50% від її вартості.

Автор Інна МАРТ