Вінниця – у жовтій зоні: із минулого тижня пацієнтів з COVID із Вінниці доправляють у Калинівку і Хмільник

Вінниця – у жовтій зоні: із минулого тижня пацієнтів з COVID із Вінниці доправляють у Калинівку і Хмільник

На дві карантинні зони поділили Вінниччину – жовту і зелену. Таке рішення щодо регіону ухвалила Центральна комісія із питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуації 31 липня – за рівнем поширення COVID-19. Карантин у жовтій зоні – більш суворий. І неї увійшли – міста Вінниця та Могилів-Подільський, Вінницький, Калинівський, Крижопільський, Немирівський та Тульчицький райони. Решта Вінницької області – у зеленій зоні.

  • Вінниця увійшла у «жовту» зону. Державна комісія буде щоп’ятниці оновлювати поділ України на зони. Щопонеділка в населених пунктах мають вводитись обмеження, які передбачені для тієї чи іншої зони, – каже директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш.
  • У міській раді інформують, що місто Вінниця перетнуло два з чотирьох показників, за якими визначається рівень епідемічної загрози: це завантаженість ліжок у закладах для COVID та відсоток позитивних результатів тестування на коронавірус. Високою залишається і динаміка захворюваності на коронавірус.
  • Як зазначає директор департаменту охорони здоров’я міської ради, у Вінниці зріс відсоток людей, які лікуються стаціонарно: був на рівні 20%, зараз – 25%.
  • У зв’язку з тижневим обмеженням на прийом пацієнтів міської лікарні №1 вінницькі пацієнти розподілилися по двох опорних лікарнях: в Калинівці та Хмільнику, – повідомляє Олександр Шиш. 
  • Маршрут пацієнта у місті змінили ще із 27 липня, враховуючи велике зростання нових випадків COVID-19. Спершу доправляли до опорної лікарні у Калинівці, а із 29 липня – і до Хмільника.
  • Станом на понеділок, 3 серпня, у Вінниці було лабораторно підтверджено 1451 випадок інфікування на COVID-19. Продовжують хворіти 232 особи. 75% з них лікуються амбулаторно. Під спостереженням сімейних лікарів перебуває 635 осіб – це контактні особи, члени сімей, особи зі встановленим коронавірусом, які мають легкий або безсимптомний перебіг.
  • Загалом у Вінницькій області станом на вівторок, 4 серпня, мали 2848 підтверджених випадків COVID-19 (як свідчать цифри вище, майже половина з них – в обласному центрі). Серед захворілих останнім часом і троє дітей: випадки зафіксували у Вінницькому, Мурованокуриловецькому і Хмільницькому районах.
    І хоч відсоток одужання на Вінниччині високий, від COVID-19 померли уже 55 жителів області, з них восьмеро – за останній тиждень.

Червона, помаранчева, жовта і зелена – які обмеження несуть ці карантині зони

При визначенні, до якої із зон належить той  чи інший регіон, застосовуються такі показники: завантаженість в лікарнях не більше 50% ліжко-місць, середня кількість проведених тестів – не менш 24 на 100 тисяч населення,  коефіцієнт виявлення випадків інфікування – не більше 11%,  показник динаміки зростання випадків інфікування – не більше ніж 10%.

Відповідно найнебезпечнішою є червона зона. У червоній зоні заборонена робота громадського транспорту, закладів освіти, ресторанів та ТРЦ. Поки до цієї зони віднесли Луцьк, Тернопіль та Кіцманський район Чернівецької області.
У зеленій зоні діють наступні правила:
– носіння масок в громадських місцях,
– проведення масових заходів не більше 1 особа на 5 кв.м,
– заповненість залів у  кінотеатрах та театрах не більше 50%,
– перевезення пасажирів у громадському транспорті за кількістю місць для сидіння.
У жовтій зоні, окрім обмежень, які діють зеленій зоні, обмежується відвідування установ соціального захисту, де перебувають люди похилого віку, крім тих, що надають послуги кризово.
У помаранчевій зоні додатково до обмежень, передбачених для «зеленого» та «жовтого» рівня епідемічної небезпеки, забороняється:

  • проведення масових заходів за участю понад 100 осіб та більше однієї особи на 20 кв. метрів площі будівлі або території,
  • діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім готелів;
  • роботу після 24-ї та до 7-ї години розважальних закладів (нічних клубів), ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо, крім діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень та замовлень на винос;
  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти групами кількістю більше ніж 20 осіб, крім закладів дошкільної та загальної середньої освіти;
  • проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації,
  • діяльність спортивних залів, фітнес-центрів;
  • приймання дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.