Вибори: перші офіційні результати, перші скандали і судові позови

Вибори: перші офіційні результати, перші скандали і судові позови

Центральна виборча комісія почала оприлюднювати офіційні результати виборів. На сайті ЦВК станом на 12 годину 3 листопада у Вінницькій області офіційно назвали нових міських голів трьох міст. У Жмеринці – Анатолій Кушнір, його знову переобрали. У Ямполі – Сергій Гаджук. У Козятині – Тетяна Ємолаєва. Усі троє – представники партії Українська стратегія Гройсмана.

Тим часом сама партія 2 жовтня оприлюднила заяву, де застерегла комісії від фальсифікацій.
«…у деяких комісіях свідомо створюються умови для можливості внесення недостовірних відомостей у протоколи. Зокрема, виборчий штаб «УСГ» має підтверджену інформацію про недопущення на засідання комісій наших представників і не надання їм копій протоколів. Крім того, згадані комісії відмовляються вивішувати протоколи для ознайомлення. Зокрема, в Чечельницькому та Калинівському районах представники «УСГ» виявили протоколи, в яких було зменшено кількість недійсних бюлетенів, при цьому додаткова кількість голосів з’явилася «на рахунку» політсили, яка, за даними паралельного підрахунку голосів, отримала один із найнижчих результатів у голосуванні за депутатів до Вінницької обласної ради.

Небезпідставно вважаємо, що такі протиправні дії неможливі без пособництва окремих членів комісій», – зокрема йдеться у заяві партії, яку УСГ оприлюднила у соцмережі.
У поліції розпочали перевірку.

– Інформації за цими фактами до Чечельницького та Калинівського відділень поліції раніше не надходило. Під час моніторингу цю заяву розглянули, інформацію зареєстрували як у Чечельницькому відділені поліції, так і Калинівському відділі. Інформацію зареєстрували в журналі єдиного обліку, проводиться перевірка за цими фактами і буде ухвалено рішення, згідно з чинним законодавством, – прокоментувала старша інспектор Відділу комунікації поліції Вінниччини Наталія Бурдіяк.

Поскаржився до Центвиборчкому і навіть подав заяву до суду кандидат по посаду голови Уланівської ОТГ Олександр Крученюк. Колишній заступник голови облдержадміністрації і поки ще депутат обласної ради від «Європейської солідарності» цього разу балотувався на голову громади від партії «Батьківщина».

– Зафіксовано, що на виборчу дільницю (село Морозівка) подали заявку згідно із кількістю виборців (328 виборців), а на дільницю ТВК передала лише 145 бюлетенів, які закінчилися в обід, – розповів кандидат про причини і скарги, і судового позову. – Із інших бюлетенів, які були в достатній кількості (це вибори депутатів до районної та обласної рад), ми бачимо, що прийшли голосувати 205 людей. Тобто 60 людей, які прийшли на вибори і мали бажання проголосувати, просто не змогли цього зробити через відсутність бюлетенів. 8 людей у день виборів написала заяви до ТВК, що їх позбавили можливості голосувати – ТВК досі не надала їм відповіді.

Після виборів 53 людини звернулися до ТВК, до поліції з проханням, що вони хочуть проголосувати, але їм не надали таку можливість.

За словами Олександра Крученюка, чинне законодавство говорить про те, що оскаржити рішення ТВК щодо результатів виборів можна у дводенний термін і тільки на основі протоколу ТВК.

– А протоколи ТВК на руки нікому не дає. Тому ми звернулися до суду, щоб суд витребував у них протоколи, на основі яких ми можемо оскаржити рішення, – пояснив він.

Однак за словами Олександра Крученюка, позов їм довелося відізвати – знову ж через те, що не отримали протоколу від ТВК, який і має бути предметом оскарження. Як запевняє кандидат, вони готуватимуть новий позов.

У поліції кажуть, що у день голосування отримали звернення від мешканки Морозівки про те, що їй не вистачило бюлетеня.

– Слідчим підрозділом Хмільницького відділу поліції інформація внесена до ЄРДР про кримінальне правопорушення, передбаченого ч.2 ст.158-1 Кримінального Кодексу України (викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі). Зараз розпочате досудове розслідування, – повідомили у Відділі комунікації ГУНП області.

Однак за словами Олександра Крученюка, судовий позов їм довелося відізвати – знову ж через те, що не отримали протоколу від ТВК, який і має бути предметом оскарження. Як запевняє кандидат, вони готуватимуть нову заяву до суду.

До речі, 3-го листопада в окружному адміністративному суді було призначення слухання у ще одній виборчій справі: кандидат у депутати Краснопільської сільської ради Олександр Чайнюк позивається до сільської виборчої комісії.
Як з’ясувалося, тривають суди і у Могилів-Подільському. Утім, попри ще не оприлюднені офіційні результати по виборах мера міста, свого опонента на виборах привітав Петро Бровко. Він хоч і назвав «піровою» перемогу представника «Слуги народу» Геннадія Глухманюка, але рішення територіальної виборчої комісії визнав і перевагу у… 23 голоси.

…У вівторок під вечір ЦВК оприлюднила результати виборів мерів ще у двох містах Вінниччини. У Немирові – переобрали Віктора Качура, він пішов на вибори як самовисуванець. У Ладижині знову мером став Валерій Коломєйцев.


Автори Дарина ДІДИК, Ірина ЖУК