Скарби не Полуботка,  або Як у Крижополі теща зятя провчила

Скарби не Полуботка, або Як у Крижополі теща зятя провчила

Хоч надворі вже двадцять перше століття, досі не перевелись люди, які вірять, що в наших лісах заховано незліченні скарби. Різні: козацькі, панські, гайдамацькі тощо. І не просто вірять, а й не шкодують зусиль, аби ті скарби знайти, причому, звісна річ, використовують технологічний досвід нашого, двадцять першого століття.

Гадаємо, що герой подальшої розповіді Альфред Шукаченко (анкетні дані змінено) – якраз один із таких скарбошукачів. А інакше для чого чоловікові тинятись цілими днями по лісах, та ще й не просто так, а з сучасним металошукачем та копацьким інструментом? Однак там можна нарватись зовсім не на ті скарби, про які ходять легенди.

Як розповідають матеріали кримінального провадження, розглянутого Піщанським районним судом, ще 2016 року в лісі поблизу Крижополя металошукач Альфреда просигналізував, що під шаром землі щось лежить. «Мабуть, скарб», – радісно подумав чоловік і взявся притьмом копати. Під ґрунтом лежало зовсім не золото, а малокаліберний карабін та 45 патронів до нього калібру 5,6 мм.

Шукаченко приніс знахідку додому. Оскільки карабін був старий, то від тривалого лежання в сирій землі приклад згнив. Альфред знайшов вихід із ситуації: він сам вистругав з дерева приклад і прикріпив до зброї. Все це добро зберігав удома.
Другий випадок датується початком травня минулого року. Так само за допомогою металошукача чоловік виявив у лісі аналогічний «скарб»: 223 патрони калібру 7,62 мм, 5 патронів калібру 5,45 мм та один патрон калібру 9 мм, а також металеву посудину з порохом. Нові знахідки теж приніс додому й заховав у гаражі.

І все, мабуть, зійшло б йому з рук, якби не домашній скандал. Дружина Шукаченка викликала поліцію і поскаржилась на сімейне насильство, а відтак з дозволу тещі (вона – власниця домоволодіння) поліцейські оглянули садибу і знайшли описані вище «скарби», котрі зберігались без законного дозволу. Тобто в діях Альфреда вбачались ознаки злочину, передбаченого частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України.

Феміда присудила йому три роки позбавлення волі з річним іспитовим терміном. З Шукаченка стягнули також вартість трьох балістичних експертиз та однієї експертизи речовин на загальну суму 5024 гривні.

Припускємо, що нашому героєві, мабуть, було особливо образливо, коли дізнався, що більшість отого «добра» (тобто 213 патронів) не були вже придатні для стрільби через довге перебування в сирій землі…

Автор Леонтій Краснопільський