Семеро людей потрапили до лікарні, результати досліджень очікуються

Семеро людей потрапили до лікарні, результати досліджень очікуються


У Вінниці з підозрою на “гастроентероколіт” протягом четвертого і п’ятого грудня потрапили до лікарень семеро людей. Про те, що всі вони напередодні відвідали кафе “Бібліотека” у центрі міста, повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Згодом, після більш детальних обстежень діагноз потерпілих уточнили – вони захворіли на “сальмонельоз”.

Після того, як люди потрапили в лікарню і стали відомі подробиці можливих причин погіршення їхнього стану здоров’я, п’ятого грудня фахівці Держпродспоживслужби позапланово проінспектували кафе.

Лабораторно обстежено 14 працівників кафе на носійство кишкових інфекцій та наявність патогенного стафілококу, – повідомили у керівництві служби.

Також фахівці відібрали для лабораторних досліджень чотири проби готових страв, пробу питної води централізованого водопостачання, зробили 15 змивів з об’єктів внутрішнього середовища закладу.

Результати досліджень будуть відомі у четвер (12 грудня. – Авт.), тому що наразі лабораторні дослідження ще не завершені, – пояснила у вівторок Лариса Кульбака, головна спеціалістка відділу держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Вінницького міського управління ГУ Держпродспоживслужби в області. – Кафе тимчасово припинило свою діяльність, є постанова про закриття. Заклад почне працювати, як тільки власник усуне всі порушення, проведе дезінфекцію і генеральне прибирання. Згідно із законом, у такому разі заклад закривається не більше ніж на 10 днів. За результатами позапланового інспектування потужностей, власника закладу буде притягнуто до адміністративної відповідальності.

Інформація про це НП спричинила жваву дискусію у мережах. Користувачі залишили свої коментарі. 17-річна вінничанка Іванна Пастух розповіла, що також звернулася в лікарню. Пов’язує це з тим, що другого грудня обідала у “Бібліотеці”.

  • Я їла “Цезар” з лососем, подруга Ліза – “Цезар” з куркою і вегетаріанську піцу. Мені стало недобре вже наступного дня. Ввечері піднялася температура, сильно трусило, чотири дні дуже сильно болів живіт. Далі – “швидка” і дитяча інфекційна лікарня. Висновок – гастроентероколіт. Експертиза підтвердила, що це салат… Тепер мені місяць майже нічого не можна їсти – строга дієта. А у Лізи – просто алергія і припухло око, – розповіла дівчина “Місту”.
  • Тим часом місцеві ЗМІ уже повідомили, що власник кафе кілька разів приїздив у лікарню, взяв на себе усі витрати з лікування. “Місто” з ним також зв’язалося – чоловік дзвонив у редакцію у той же день, коли Держпродспожислужба повідомила про отруєння. На дзвінок він відповів. Але сказав, що зараз зайнятий і пообіцяв перетелефонувати.
    Уже шостого грудня завідувач інфекційного відділення першої міської лікарні Анатолій Чорний розповів журналістам, що троє хворих готуються на виписку.
  • Проведено лікування, обстеження, – розповів лікар. – Двоє хворих, які пізніше поступили, можуть бути виписані уже десь через день.

Ірина МОХАР