Вінниця – Місто комфорту, можливостей і свобод

Вінниця – Місто комфорту, можливостей і свобод

У п’ятому Всеукраїнському опитуванні Вінниця знову очолила зведений рейтинг задоволеності якістю сфер і послуг.

“Дивовижне відчуття, коли твоє рідне місто визнають найкомфортнішим містом в Україні – а тим більше п’ятий рік поспіль! – відреагував на результати дослідження мер Вінниці Сергій Моргунов, відзначивши, що це спільна перемога усіх вінничан. – Ми разом досягли цього результату і можемо пишатися тим, що живемо у місті-лідері. У нас є стратегія розвитку і командний підхід – це ті речі, які започаткував у Вінниці ще Володимир Гройсман. Сильна територіальна громада – це люди, об’єднані любов’ю до міста, які здатні працювати на результат, уміють радіти успіхам і при цьому – не розслаблятися. Ставитися до рейтингів можна по-різному, але для усіх вінничан – це знак, що ми рухаємося у правильному напрямку, щоб місто ставало кращим і комфортнішим! Дякую усім!”

Відреагував на те, що Вінниця тримає планку і голова попереднього уряду та ексмер Вінниці Володимир Гройсман. Він також зазначив, що децентралізація якраз і дає можливості для створення комфорту у містах і населених пунктах.
“Освіта, медицина, громадський транспорт, благоустрій, якісні муніципальні послуги – все це має бути на високому рівні, аби люди відчували справжній комфорт від життя у рідному місті”, – зазначив Володимир Гройсман.

Всеукраїнське муніципальне опитування традиційно проводила Соціологічна група “Рейтинг” на замовлення Міжнародного республіканського інституту (IRI), профінансоване Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). За індексом задоволеності якістю 22-ох сфер послуг Вінниця отримала зведений індекс у 3,4 бала. Другу позицію із зведеним індексом у 3,1 бала цього року “розділили” між собою 5 міст: Луцьк, Івано-Франківськ, Чернігів, Хмельницький та Харків.
Найвищі оцінки опитані вінничани поставили за стан доріг і тротуарів. До речі, порівняно з минулим роком цей індекс покращився. Також Вінниця стала лідером за оцінками мешканців щодо розвиненості транспортної інфраструктури (71% вінничан її оцінюють позитивно), вуличного освітлення (77% опитаних), збору сміття (62%) тощо.

Цікаво, що за рівень якості спортивних закладів Вінниці “відмінно” поставили 10% опитаних, у престижному Києві таких 8%. Така ж ситуація з університетами, технікумами і коледжами – 10% “відмінно” від вінничан, і 8% у столиці – від киян.

Попри проблеми з водоканалом, а водоканалу з енергетиками, за якістю водопостачання Вінниця – на другому місці з індексом 3,5, разом з Кропивницьким, Хмельницьким, Сєвєродонецьком і Луцьком. На першому місці тут Івано-Франківськ з індексом 3,6.

Окремий розділ опитування стосувався можливостей і свобод. Перше місце з індексом 3,7 розділили між собою Житомир, Івано-Франківськ і Вінниця. За нами Тернопіль, Луцьк, Хмельницький, Ужгород. У Києва (здавалося б, у столиці створені для самореалізації людей) – цей індекс 3,4. А от найгірше з можливостями і свободами, здається, у Миколаєві – він із індексом 3,1 замикає цю частину рейтингу.

Найвищі бали вінничани поставили за можливість і якість різноманітно проводити дозвілля, можливість отримати якісну освіту, а також вільно самореалізуватися і робити те, що любиш.

За індексом 4,1 – вільно висловлювати власні думки перше місце обійняв Івано-Франківськ. На другому з індексом 4,0: Тернопіль, Вінниця і Житомир.

За індексом рівня можливостей включатися у процес формування рішень у місті Вінниця – на третій сходинці після Житомира, Хмельницького і Івано-Франківська.


Тривожна загалом ситуація в країні з індексом сприйняття корупції – дослідження зафіксувало збільшення цього індексу в усіх містах України. І найбільше – у медицині.

Активність вінничан обмежується здебільшого участю у виборах. Участь у голосуванні беруть 78% опитаних. А от з участю в інших ініціативах відрив суттєвий: 14% займаються благодійністю, 5% підтримують волонтерів, 6% мають досвід написання особистих звернень через міський контактний центр, ще 9% збирали підписи під петиціями. А от участь у голосуванні за відкриті або закриті проєкти бюджету беруть лише 2% опитаних.

Дослідження проводилось із 7 вересня по 10 жовтня 2018 року в 24 містах України (Київ та усі обласні центри, в Донецькій області – Маріуполь, в Луганській – Сєвєродонецьк, в Криму дослідження не проводилося). Загальна кількість проведених face-to-face інтерв’ю постійних жителів міст – 19 200 (по 800 у кожному місті). Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. З повним звітом П’ятого Всеукраїнського муніципального опитування можна ознайомитись на сайті соціологічної групи “Рейтинг” www.ratinggroup.ua

Цікаво відповіли вінничани на запитання “Якщо є можливість обрати лише одне з двох, що є важливішим для вас: демократична система врядування чи заможна економіка?” Демократичну систему обрали 43%, заможну економіку – 39%. Ще 17% поки не визначилися з цим. Не знаю, чи можна назвати наших містян ідеалістами, але у нас непоганий індекс – 1,7.

Між іншим, у Вінниці зменшилася кількість людей, які вважають, що Україні потрібно більше свободи і демократії, навіть якщо це спричинятиме відсутність порядку. Останні цифри – 16% проти 27%, які були у лютому 2017 року. А от тих, хто вважає, що Україні потрібно більше порядку – за даними опитування, склали 77%. У лютому 2017 року таких було 46%. Тих, хто не визначився з “порядком” і “свободою”, за цей час суттєво поменшало з 27% до 7%.

А ще більше вінничан почали вважати, що держава має брати на себе відповідальність у забезпеченні життя кожного громадянина. Лютий 2017 року: таких було 55%, а 29% вважали, що люди самі мають більше брати на себе відповідальності за забезпечення свого життя. У вересні 2019 року таких було вже 60% і 32%. Уже наступного опитування побачимо, чи це тенденція, чи “разовий стрибок”.

Курс – правильний

78% вінничан вважають, що в цілому у місті справи йдуть у правильному напрямку, 9% опитаних вважають, що – у неправильному. Цікаво, що ця цифра “протестного електорату”, якщо так можна сказати, від опитування до опитування залишається приблизно такою ж самою.

Ірина Жук