Пом’якшення карантину у Вінниці

Пом’якшення карантину у Вінниці

Як житиме і функціонуватиме місто – в інтерв’ю з мером Сергієм Моргуновим

Із 11 травня в Україні послабили карантин і зняли ряд обмежень, хоча згідно із рішенням уряду, сам карантин триватиме щонайменше до 22 травня. Уже із понеділка вінничани могли відвідувати парки, сквери й зони відпочинку, а також салони краси, перукарні, стоматологічні клініки.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов під час онлайн-брифінгу розповів, як житиме і функціонуватиме місто в умовах послабленого карантину.

  • Як працюватимуть заклади громадського харчування?
  • Найважливіші фактори – це дотримання правил безпеки і забезпечення засобами індивідуального захисту відвідувачів і персоналу. Знову ж таки, треба дотримуватися правил перебування певної кількості людей: одна людина на 10 кв.м.
  • Чи працюватиме громадський транспорт?
  • На початку карантину були визначені обмеження щодо проїзду у громадському транспорті, зокрема, за спеціальними посвідченнями або довідками. Ми зменшили випуск рухомого транспорту: по буднях виходило 185 одиниць, на вихідних – 101. Із 11 травня у Вінниці відновлюється «докарантинна» кількість громадського транспорту: 240 трамваїв, тролейбусів та муніципальних автобусів. За новими правилами користування транспортом, їхати можна лише на сидячих місцях, вхід і вихід лише через передні двері, а також – безготівкова оплата проїзду. Оплатити проїзд можна або через муніципальну картку, або інші електронні сервіси чи СМС.
  • Як будуть працювати «Прозорі офіси»?
  • Відновлення повноцінної роботи «Прозорих офісів» залежить від епідеміологічної ситуації у місті. Наразі вони працюватимуть за нових умов. Незмінним залишиться прийом громадян за попереднім записом або в телефонному режимі, в приміщенні «Прозорого офісу» дозволено перебувати не більше 15-ти відвідувачам з відповідними засобами індивідуального захисту. Також будемо проводити кожному температурний скринінг.
  • Чи передбачені влітку оздоровчі табори для дітей?
  • Лише деякі школи будуть працювати як пункти проведення ЗНО. Фактично ми не маємо права відкривати пришкільні літні табори на базі наших середніх шкіл, як ми це робили у попередні роки, оскільки навчання має відновитися лише з 1 вересня. Якщо карантин послаблять, то ми однозначно будемо опікуватися оздоровленням дітей пільгових категорій. Влітку, якщо такі табори все ж будуть працювати, то 210 дітей отримають путівки на море або в Карпати за кошти міського бюджету.
  • Скільки адмінпорушень зафіксували за час карантину у Вінниці?
  • Починаючи із 18 березня, у Вінниці зафіксували 158 адміністративних порушення. В основному це реалізація товарів та послуг, які були безпосередньо заборонені постановою Кабміну. Із початку карантинних заходів у місті почали працювати 30 мобільних бригад Муніципальної поліції та Нацполіції, які щодня патрулюють вулиці. Така робота важлива не тільки з точки зору контролю недобросовісних підприємств, а і з точки зору громадської безпеки. Окрім інспектування закладів торгівлі, сфери послуг, продовольчих ринків, перевіряється дотримання самоізоляції та обсервації.
  • Чому «відтягують» реконструкцію аеропорту?
  • Наразі на проведення капітального ремонту злітно-посадкової смуги, що коштує 875 млн грн, у міському бюджеті немає фінансових ресурсів. Це питання також пов’язане із карантином та економічною кризою, яка вже настала в країні. Протягом двох років ми виготовляли проєктно-кошторисну документацію, пройшли всі державні експертизи, всі процедури міжнародних тендерів через «Prozorro» і визначили генерального підрядника. Він мав протягом двох років здійснити капремонт злітно-посадкової смуги протяжністю 2,5 км і шириною 45 метрів. Уряд Гройсмана передбачив у минулому році на реконструкцію злітно-посадкової смуги 300 млн грн. Але так сталося, що уряд Гончарука ці кошти з бюджету зняв, і зараз реконструкція відтягується на невизначений час.
  • Які втрати міського бюджету Вінниці за час карантину?
  • Я вже не раз казав, що економічна криза та карантин уповільнили економіку у місті Вінниці. Ми дійсно очікуємо втрати близько 378 млн грн за результатами першого півріччя 2020 року. Можу вже констатувати, що в березні втрати були 12 млн грн. У квітні вже – майже 122 млн грн. Це в першу чергу, внаслідок зменшення на 55 млн грн податку з доходу фізичних осіб. Це питання, пов’язані зі зменшенням продажу підакцизних товарів – пальне, алкогольні та тютюнові вироби. Ми на сьогодні, консультуючись із бізнесом, спеціалістами, громадськими організаціями цього напрямку, розробляємо план антикризових заходів, який дозволить підтримати економіку Вінниці. Разом з тим, аби бізнес вижив, передбачаються додаткові пільгові програми: щодо збереження робочих місць, допомоги при кредитуванні. Важливо максимально ефективно розпоряджатися тим ресурсом, який у громади буде в таких умовах. А підприємці також мають відповідально ставитися до сплати податків до бюджету, адже вони направлені на те, щоб підтримувати роботу критичної інфраструктури міста, а головне – наших лікарів і медичні заклади.
  • Чи вистачає у Вінниці фахівців, які знаються на ШВЛ-апаратах?
  • Для роботи з апаратами штучної вентиляції легень у Вінниці є достатньо кваліфікованих фахівців. Ще у 2016 році ми відкрили при першій міській лікарні відділення реанімації та анестезіології. Його ми забезпечили апаратами ШВЛ німецького виробництва. Ці апарати з так званим інтелектом, вони забезпечують обережну вентиляцію легень, яка важлива при коронавірусній пневмонії. Тоді ми починали готувати відповідних спеціалістів. Зараз маємо відпрацьовану програму, яку представимо на найближчій сесії міської ради, про підготовку кадрів: не лише анестезіологів, а й середнього та молодшого медичного персоналу. Окрім того, два спеціалісти з Вінницького кардіологічного центру виявили бажання долучитися до роботи у першій клінічній лікарні на період карантину, аби надати посильну допомогу пацієнтам.

Транспорт

Кількість пасажирів не може перевищувати кількість місць для сидіння. Оплата – лише безготівковим способом, а вхід та вихід у транспорт лише через передні двері.

Кафе-ресторани-магазини

У закладах торговельного і побутового обслуговування населення дозволили роботу за умови забезпечення всіх санітарних та протиепідемічних заходів. Зокрема, персонал та відвідувачі повинні мати засоби захисту обличчя, очей, рук. У приміщенні має бути не більше одного відвідувача на 10 кв.м. торговельної площі.
Заклади громадського харчування відновлюють роботу тільки на відкритих майданчиках і за умови дотримання відстані не менше 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більше двох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років).

Музеї-театри

Прийом відвідувачів у музеї та історико-культурних заповідників теж має відбуватися у засобах індивідуального захисту як для працівників, так і для відвідувачів. У театрах, концертних організаціях, художніх (мистецьких) колективах дозволили репетиції, тренування та інші заходи, які не передбачають одночасного зібрання великої кількості осіб (до 50 осіб). Однак такі заходи мають бути без глядачів, із забезпеченням учасників засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів. 

Прозорі офіси

Консультації громадянам надаються лише у телефонному режимі. Прийом відвідувачів здійснюватиметься тільки за попереднім записом у телефонному режимі або онлайн. Дезінфікувати приміщення мають не менше трьох разів на день.

  • Прийом відвідувачів має здійснюватися з урахуванням наступних правил: біля одного працівника, який перебуває на прийомі, одночасно може бути не більше 1 відвідувача; працівники та відвідувачі мають дотримуватися дистанції не менш ніж 1,5 м., бути у респіраторах або захисних масках, у тому числі виготовлених самостійно, пройти температурний скринінг на вході до адмінбудівлі; в зоні очікування (холах адмінбудівель) одночасно не може перебувати більше 15 осіб, – інформують у пресслужбі Вінницької міської ради.
  • Автор Діана Колногузова