Одним махом убивахом  Як «з необережності» зробити дитину сиротою

Одним махом убивахом Як «з необережності» зробити дитину сиротою

Ці рядки пишуться на роковину печальної події. Торік 28 квітня виник, здавалось би, рядовий інцидент в одному з вінницьких магазинів, а 8 травня в реанімації лікарні перестало битися серце одного з учасників того інциденту.
Як розповідають матеріали справи, заслуханої Вінницьким міським судом, того дня електрогазозварювальник одного з підприємств Агафон Мстивий (анкетні дані змінено), пропустивши перед тим чарчину, вирішив, що для повного щастя випив недостатньо, тому треба додати ще. З цією метою зайшов магазину. Оскільки потрібної суми грошей не мав, то став просити, щоб йому дали маленьку пляшечку «на хрестик», тобто в кредит.

Продавець категорично відмовила. Мовляв, плати – і тоді візьмеш. Агафон ненадовго вийшов з магазину, але невдовзі вернувся і знов зажадав, щоб йому дали в борг, причому досить агресивно. На нього звернули увагу покупці, які були в торговельному залі, зробили нахабі зауваження. Той не вгамовувався, тому два здорові чоловіки підійшли і просто витиснули його надвір, а самі залишились у магазині.
Агафон нікуди не пішов, крутився біля самісіньких дверей. Видно, на щось таки розраховував.

Врешті зрозумівши, що йому нічого не обламається, вирішив помститися одному з «кривдників». Скориставшись моментом, що той стояв біля дверей: Мстивий сильно вдарив його кулаком в обличчя і кинувся тікати подалі від магазину.
Потерпілий не встояв на ногах, упав і з розмаху вдарився головою об тверду підлогу. Спробував підвестися, але йому стало погано. Люди викликали поліцію і швидку допомогу, яка відвезла чоловіка в лікарню, де він згодом помер від важкої черепно-мозкової травми.

І ось тут варто показати ситуацію ще з одного боку. У потерпілого незадовго перед тим померла дружина, залишився неповнолітній син. Хлопець жив то в бабусі, то – коли дозволяла робота – батько забирав його до себе. Після хуліганського удару Агафона він став круглим сиротою.
Слідство і подальший судовий розгляд тривали майже рік. Підсудний вину визнав, хоч і намагався подати себе значно «білішим і пухнастішим», ніж був насправді, зокрема, заперечував проти того, що був напідпитку. Він частково компенсував сім’ї потерпілого завдані збитки.

Суд визнав його винним у хуліганстві та вбивстві через необреженість і обрав загальне покарання у вигляді чотирьох років обмеження волі.

З нього також стягнуто на користь членів родини потерпілого загалом 300 тисяч гривень на відшкодування моральної шкоди.

Що стосується сина загиблого чоловіка, то йому за рішенням суду Агафон Мстивий щомісяця сплачуватиме 2797 гривень до того часу, поки хлопцеві виповниться вісімнадцять років.

Автор Леонтій Краснопільський