Полярники приїдуть до вінницьких школярів

Полярники приїдуть до вінницьких школярів

Перемогу у загальноукраїнському конкурсі “Запроси полярника до себе” вибороли учні трьох шкіл Вінниці: №2, №7 та №27. Тепер до кінця навчального року учасники антарктичних експедицій мають прийти “в гості” до наших школярів.

У рамках конкурсу діти мали розповісти, яким бачать робочий день полярника. Учні шостого класу школи №7 підготували відеоролик, головним героєм якого став Пінгвін.

  • Можна було б написати твір чи сценку поставити. Але ми вирішили пофантазувати і придумали історію про пінгвіна, – розповіла класна керівниця 6-І класу Людмила Білан. – Діти готували різні малюнки, і кожна ілюстрація доповнювала сюжет нашого відеоролика. Важко було писати цю розповідь про пінгвіна, доводилося багато читати різної літератури, в тому числі й наукові праці полярників. Історія вийшла цікавою, трішки наївною, трошки фантастичною (це про пінгвіна, який засмагає на сонці у в’єтнамках та про Чингачгука). Але дуже приємно, що наш “мультик” побачили самі полярники.
    Оцінювали дитячі роботи полярники, зокрема учасники 2-ої антарктичної експедицій, які зараз перебувають на станції “Академік Вернадський”.
  • “У листах дуже вразила дитяча безпосередність і водночас обізнаність та захопленість професією полярника. Цікаво, що робота в Антарктиді сприймається дітьми майже як дослідження на іншій планеті”, – поділився своїми думками керівник експедиції Ігор Дикий.
  • Шкільна вчителька дуже радіє перемозі у конкурсі. Каже, процес підготовки зблизив дітей ще більше. Окрім того, переможці завжди отримують подарунки – і цей буде особливим. До шкіл-переможців завітають учасники антарктичних експедицій і познайомляться з дітьми.
  • До нас часто приходять гості, публічні люди, але полярник – це розкіш, – із захватом розповідає Людмила Білан. – Будемо чекати на них до кінця навчального року. На початку весни частина експедиції має повернутися з Антарктиди.
    Полярники покажуть дітям світлини з Антарктиди і привезуть подарунки. Зокрема, школярі дізнаються по те, як насправді виглядає робочий день полярника.
  • Окрім школи №7, у конкурсі перемогли учні ще двох вінницьких шкіл – №2 і №27. Діти показували один день полярника в коміксах та навіть робили інсталяції з конструктора LEGO, відправляли кометою щедрівку в Антарктиду, в раціон полярників додали карпатську ромашку, котлети по-київськи і сало з часником. Припускали, що зимівники вирізають з криги кущі та дерева, щоб не сумувати за флорою.