Operafest Tulchyn  і скандальні 2 мільйони

Operafest Tulchyn і скандальні 2 мільйони

Про те, що бюджетна комісія Вінницької облради “вирішила знищити найбільший оперний фестиваль України під відкритим небом” Operafest Tulchyn, заявила його директорка і засновниця Ірина Френкель. Підгрунтям для такої заяви стало рішення тієї ж комісії облради – 2 млн грн, які мали піти на підтримку оперного фестивалю, вирішили віддати аграріям.


16 грудня у Вінниці відбувся брифінг за участю організаторів Operafest Tulchyn, інших фестивалів області, міського голови Тульчина.


Головний режисер фестивалю Павло Третьяков зазначив, що як тільки бюджетна комісія оголосила своє рішення, прихильники фесту розгорнули цілий рух на його підтримку.

  • Люди стали на захист фестивалю, у т.ч. й мистецькі діячі по всій Україні, усі учасники, від Харкова до Львова, які брали участь у заході. Маємо офіційні листи з підтримкою від багатьох громадських організацій і асоціацій, спілки афганців, спілки АТО, – каже Павло Третьяков. – Взагалі-то рішення голови бюджетної комісії Геннадія Мазура і його позиція про наші витрати бюджетних коштів, висловлена у соцмережі, мене дуже здивувала. Тому що ми настільки прозоро проводимо цей проєкт, всі бачать, що і як ми робимо, на що впливає фестиваль. Усі закупівлі робляться у межах чинного законодавства. А стосовно тез, що фестиваль ніби то належить приватним особам, то це взагалі ні в які рамки… Вибачте, фестиваль три роки проводився за розпорядженням голови обласної держадміністрації.

  • Справді, як тільки у бік бюджетної комісії прозвучали звинувачення, її голова Геннадій Мазур навів свої аргументи про бюджетні гроші.

  • “Ніхто нічого не закриває, – відповів Геннадій Мазур на своїй сторінці у соцмережі. – А чи знають люди, що цей фестиваль проходить за кошти обласного бюджету та інших місцевих бюджетів. … Питання фінансування фестивалю OPERAFEST TULCHYN вже не один рік гостро стоїть перед депутатами, адже ми і досі не маємо уявлення куди йдуть кошти платників податків. Ніхто не може відзвітувати про використання коштів протягом трох років. Але під час проведення фестивалю ми бачимо білборди депутатів, агрохолдингів, інших осіб та організацій, які виступають генеральними спонсорами заходу. А найбільший спонсор – це обласна рада та обласна адміністрація. Хтось про це знає. Але чомусь засновників фестивалю обурює те, що сьогодні піднято питання використання коштів . Яка проблема? Відзвітуйте!”
    Водночас, за словами Ірини Френкель, два мільйони гривень – це лише 18-26% від загального бюджету фестивалю. І вона каже, що звіти подаються.

  • Організатори фестивалю стверджують, що кошти, які стали спірними, їм можуть надати і в іншому місці. Але питання значно глибше й складніше, ніж фінанси.
  • Тульчин неймовірно змінився у позитивний бік за роки існування фестивалю, адже в його інфраструктуру стали вкладатися кошти. І ключовий момент – соціально-економічнвий розвиток цієї території, з’явилися туристи. Цей захід став своєрідним “магнітом” для інвестицій в інші мистецькі проєкти регіону. Та й в самому палаці Потоцьких, який зараз у критичному стані, завдяки фестивалю щороку відбуваються позитивні зміни, – говорить Павло Третьяков.

  • І додає: якщо балансоутримувач палацу (а фестиваль проводиться на території палацу Потоцького, і вона належить обласній раді. – Авт.) відмовляється від нього, то фестиваль взагалі може переїхати з Тульчина у будь-яке інше місто. І таких варіантів уже є кілька.

  • Мер Тульчина Валерій Весняний погоджується з тим, що як тільки у місті зникне Operafest Tulchyn, це стане для всіх великим ударом.
  • Завдяки фестивалю у Тульчині навіть зросла вартість житла, особливо поблизу “Леонтович арт-кварталу”, торгівля пожвавилася. Цього року вперше в кафе з’явилися меню англійською мовою. А каву більше не подають у пластикових стаканчиках. Ось вам невеличкий, але показник того, як відбуваються зміни, – говорить Валерій Весняний.

  • Присутня на брифінгу начальниця управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації Ольга Дернова пообіцяла підтримати фестиваль і зробити усе, аби бюджетна комісія змінила своє рішення, а питання вирішилося мирно.

  • Публічна дискусія навколо Operafest Tulchyn, його підтримки, важливості і фінансування тривала кілька днів. Зрештою, у вівторок, 17 грудня, на сесії облради голова бюджетної комісії Геннадій Мазур повідомив, що правку про 2 мільйони комісія відкликала.
  • Та ніхто не закриває! – знову сказав він. – У нас 68 заходів, на які йде 3,2 млн грн, а на один Тульчинський фестиваль – 2 мільйони. Цю правку, де ми внесли зміни – вилучити, але рішення залишаємо за управлінням культури. Створюємо робочу групу, вводимо профільного заступника в оргкомітет. Ми за культуру, ми за мистецтво, але саме головне – ми за прозоре використання коштів.

  • У питанні прозорості коштів голову бюджетної комісії підтримали інші депутати з інших фракцій. Прозорість – це добре, і водночас дивно, що таке бажання у депутатів виникло так гостро уже за фактом, адже більшість з них і фестиваль неодноразово відвідували, і радісні селфі звідти у мережі розміщали, без жодних засторог.

Куди йдуть гроші і де звіти


Кошти, які обласна рада виділяє на фестиваль, йдуть у вигляді субвенції з обласного бюджету до бюджету Тульчинської ОТГ – про це каже головний режисер фестивалю Павло Третьяков.
“Я їх не отримую, не витрачаю, а значить і звітувати мені перед вами немає чим. Всі звіти вам у відведений термін надає фінансове управління Тульчинської ОТГ, і, я впевнений, вони є в обласній раді. Прийдіть на роботу і ознайомтесь з ними”, – звернувся він до голови бюджетної комісії облради.