Новообрані депутати зібралися на першу сесію міськради: депкорпус оновився на 70%, більшість сформувала Українська стратегія Гройсмана

Новообрані депутати зібралися на першу сесію міськради: депкорпус оновився на 70%, більшість сформувала Українська стратегія Гройсмана

Минулої п’ятниці, 20 листопада, відбулася перша сесія Вінницької міської ради VIII скликання. На ній міський голова Сергій Моргунов склав присягу, депутатам вручили посвідчення, а також затвердили заступників міського голови та обрали голів комісій. Новацією стало обрання трьох старост у старостинських округах. А ще – неочікуваний приїзд Володимира Гройсмана, чия партія «Українська стратегія Гройсмана» стала беззаперечним лідером на місцевих виборах.

Хто вони депутати VIII скликання

Традиційно установчу сесію відкрив голова Вінницької міської виборчої комісії Дмитро Шевчук. Він оголосив результати місцевих виборів 25 жовтня 2020 року та вручив Сергію Моргунову посвідчення міського голови.
Сергія Моргунова обрали Вінницьким міським головою вдруге. Він переміг вже у першому турі, отримавши 65,93% голосів вінничан, які прийшли на виборчі дільниці.

До міської ради пройшли чотири партії: «Українська Стратегія Гройсмана» (34 депутати), «Європейська солідарність» (9 депутатів), «Слуга Народу» (6 депутатів) та «Опозиційна платформа – За життя» (5 депутатів).
Міський голова Сергій Моргунов подякував усім за довіру та підтримку на виборах.

Зі свого боку гарантую, що ми виправдаємо довіру наших виборців, – сказав він. – Депутатський корпус оновився на 70%, але тут присутні люди з великим досвідом у різних сферах життєдіяльності міста. Вінничани очікують від нас злагодженої роботи, щоб ми й надалі утримували те лідерство, яке ми шість років назад завоювали як найкомфортніше для життя місто серед обласних центрів України.

Мер міста зазначив, що у новобраної влади стоїть багато викликів. Найголовніший із них – боротьба з коронавірусом. Також серед завдань – якісна питна вода у кранах вінничан, формування бюджету громади на 2021 рік та ухвалення «Стратегії 2030» у перші місяці нового року.

Секретар міськради – Павло Яблонський

Секретаря міської ради новообрані депутати обирали відповідно до регламенту шляхом таємного голосування. Міський голова Сергій Моргунов запропонував кандидатуру Павла Яблонського, який був секретарем міської ради під час попередніх п’яти років. За його обрання на цю посаду проголосував 51 депутат.

  • Дякую всім за підтримку. Для мене це велика відповідальність. Перед нами є багато викликів, з якими ми маємо достойно впоратися. Найголовніше – ми маємо виправдати довіру і підтримку, яку нам висловили виборці, – звернувся до колег Павло Яблонський. – Я звертаюся до вас усіх з проханням не займатись політикою та популізмом. Ми маємо з першого дня нашої роботи відпрацьовувати мандат довіри, який нам надали мешканці нашого міста. Впевнений, ми знайдемо спільну мову.

У Вінницькій міській ОТГ створили три округи

На установчій сесії міської ради депутати ухвалили рішення про створення трьох старостинських округів на приєднаних територіях, про призначення їхніх старост та про початок процедури реорганізації сільських рад. Відтепер у Вінницькій ОТГ є такі старостинські округи: Вінницько-хутірський, Деснянський та Стадницький.
Вінницько-хутірський округ з центром в селі Вінницькі Хутори об’єднає території сіл Вінницькі Хутори, Писарівка, Щітки. Очолив його Владислав Кривешко.

До складу Стадницького старостинського округу із центром у селі Стадниця увійдуть території сіл Стадниця, Великі Крушлинці, Малі Крушлинці, Гавришівка. Його очолить Владислава Яклюшина.
До складу Деснянського округу входить територія селища міського типу Десна. Тут старостою залишається Галина Обливач.

Кандидатури старост узгоджені в першу чергу з мешканцями тих територіальних громад, які об’єднані із Вінницею. Вони працювали на територіях сіл, і, я маю надію, що старости будуть ефективно працювати щодо інтеграції територій і громад до Вінниці та будуть демонструвати командний підхід до роботи. А депутатів прошу всіляко підтримували наших старост, – зазначив Сергій Моргунов.

Також депутати затвердили склад постійних комісій міської ради та обрали їх голів. Кількість комісій не змінилась, їх, як і в минулій каденції міськради, сім. Щодо голів постійних комісій, то тепер три із семи комісій очолюють жінки. Головою комісії стала з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи Антоніна Іващук. Світлана Ярова очолила комісію з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку. А комісію з питань законності, депутатської діяльності і етики очолила Світлана Василюк.
Головою комісії з питань промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг обрали Василя Павлюка. Із питань житлово-комунального господарства та комунальної власності – Петра Бабія.
Постійну комісію з питань освіти, культури, молоді, фізичної культури і спорту очолив Володимир Малінін. Головою комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення став Віктор Мацера.
Жодних змін не відбулося у складі заступників міського голови.

На першу сесію приїхав Гройсман

Сюрпризом для нових депутатів став приїзд Володимира Гройсмана (міський голова Вінниці 2006-2014 років та Прем’єр-міністр України 2016-2019 років). Він – лідер партії «Українська стратегія Гройсмана», яка не лише отримала більшість на виборах до міської ради, а й майже половину депутатів від нового складу обласної ради.
Володимир Гройсман зазначив, що сьогодні сформована єдина команда Вінницької міської ради і її пріоритетом має стати служіння громаді.

  • Пріоритет, незалежно від того, які політичні сили ви представляєте сьогодні, має залишатися єдиним – ви прийшли служити вінничанам. Як би не було важко, але якщо ми підходимо до справи професійно, відкрито, відповідально – ми завжди знаходимо правильні рішення, щоб Вінниця розвивалась. І я б дуже хотів, щоб та нова історія, яку будете писати ви, була яскравою і успішною. Людям сьогодні надзвичайно важко, і вони завжди будуть дивитись на те, які ви ухвалюєте рішення та наскільки ви відкриті, публічні, ефективні, – звернувся він до депутатів міської ради. – Впевнений, що під лідерством Сергія Моргунова, всім, хто працює в міській раді, будь-яке завдання – по плечу. Тому я бажаю вам успіхів, щоб кожного дня ви пам’ятали про довіру, яку отримали від кожного вінничанина. Адже кожен вінничанин важливий!

Теж Вінниця

у Вінницькій ОТГ є такі старостинські округи: Вінницько-хутірський, Деснянський та Стадницький.

Автор Інна МАРТ