Консульству Польщі у Вінниці – 10 років

Консульству Польщі у Вінниці – 10 років

“Я великий оптиміст стосовно польсько-українських взаємин”

10 років тому, 26 лютого, у Вінниці відкрилося Генеральне консульство Республіки Польща. Установа, вказівником якої колись слугувала звичайна паперова «табличка» на дверях, сьогодні є потужним округом для чотирьох областей: Вінницької, Житомирської, Хмельницької і Чернівецької.
За 10 років роботи Генконсульство видало 900 тисяч віз і понад 20 тисяч Карт поляка. Пік видачі студентських віз припав на період Революції Гідності – найбільше дозволів на виїзд отримувала молодь у 2015-16 роках.

  • У Вінницькому консульському окрузі проживає найбільша кількість поляків та осіб польського походження в Україні. Тут функціонує понад 100 польських національних товариств та громадських організацій, – розповідає Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі. – Я великий оптиміст стосовно польсько-українських взаємин. Ми хочемо, щоб з кожним роком зростав товарообмін між нашими країнами, розвивалися історичні проєкти, інфраструктурні.
  • Серед проєктів, які не вдалися, Дамян Цярціньский називає дорожнє сполучення між морями наших країн. Воно мало проходити саме через Вінницю. Наразі цей задум потребує доопрацювання.
  • Чекаємо зниження температури стосунків між Польщею і Україною і вітатимемо відкритість української влади до цих питань. Позиція Польщі за останні 10 років не змінилася. Ми підтримуємо територіальну цілісність України, євроатлантичний напрямок української влади, підтримували вашу країну під час двох революцій, – зазначає Дамян Цярціньскі.
  • Серед найближчих планів, які будуть реалізовані у Вінниці – проведення Першого всеукраїнського інструментального конкурсу ім. І.Я.Падеревського, який, до речі, народився у Хмільницькому районі.
  • За 10 років роботи Генконсульство очолювали: Анджей Сломскі, Кшиштоф Свідерек, Томаш Олейнічак, Войчєх Мрозовскі. Сьогоднішній Генеральний консул Республіки Польща Дамян Цярціньскі на своїй посаді працює із січня 2018 року.
  • 10 років тому відкривали консульство у Вінниці офіційні делегації Польщі та України на чолі із заступником міністра закордонних справ України Валерієм Чалим та його польським колегою заступником міністра закордонних справ Польщі Анджеєм Кремером. А от самому відкриттю консульства передувала неоднорічна підготовка як з польської, так із української сторін. Багато зусиль доклали тодішні керівники області та міста, а саме – губернатор Олександр Домбровський та мер Володимир Гройсман.