Алгоритм лікування коронавірусу

Алгоритм лікування коронавірусу

У Вінниці медики розробили перший в країні власний протокол лікування коронавірусної інфекції

Лабораторно підтверджені випадки зареєстровані: місто Вінниця – 55, Гайсинський район – 9, Вінницький, Хмільницький район – 3,  Жмеринський, Крижопільський, Ямпільський райони – по 2, місто Ладижин, Липовецький, Тростянецький, Тиврівський, Чернівецький районах по одному випадку.

Нині у світі немає єдиного протоколу лікування хворих на коронавірус, тому кожна країна має свій протокол. В очікуванні центрального протоколу, у Вінниці розробили свій – заснований на китайському, італійському, іспанському, американському та корейському досвіді. Його написали співробітники кафедри інфекційних хвороб Вінницького національного медуніверситету. І він офіційно отримав затвердження на рівні Міністерства охорони здоров’я.

Як повідомила головна інфекціоністка Вінницької області Лариса Мороз, відповідно до вінницького протоколу, для лікування COVID-19 використовують групу протималярійних препаратів, а також препарати, які застосовують при лікуванні СНІДу, оскільки у склад генома вірусу COVID-19 входить частина генома вірусу імунодефіциту людини. Протокол регламентує медикаментозне лікування ще до етапу застосування апаратів штучної вентиляції легень.

  • Ми розробили цей документ ще 18 березня і одразу виставили у вільний доступ у viber-групі епідеміологічної спільноти. Тобто, хто з колег хотів, міг нашими напрацюваннями скористатися. Знаю, що у Сумах колеги також щось розробляли, але затверджений офіційно поки тільки наш, – розповіла Лариса Мороз. – Зараз ми його трішки розширюємо і доповнюємо, але базою залишається те, що лікування проводиться саме із залученням тих противірусних препаратів, які мають хоча б маленьку доказову базу за досвідом використання у Кореї, Китаї, США і Європі.
  • Окрім цього, фахівці кафедри розробили і вже розіслали по районах області критерії легкої і середньої тяжкості COVID-19 (частоти дихання, наповнення крові киснем тощо). При середній тяжкості протоколом передбачається призначення комбінації хінінвмісних препаратів та антибіотику азітроміцин. Адже, як повідомляють зарубіжні колеги, це у 80-90% випадків дає можливість одужання і забезпечує запобігання гострої дихальної недостатності.
  • Лариса Мороз також пояснила, чому попри відому схему, лікування в Італії та Іспанії менш ефективне. Виявляється там відсутня епідеміологічна служба, як така. А жорсткі протоколи страхової медицини передбачають пізню госпіталізацію, тобто хворі потрапляють у стаціонар вже тоді, коли починають задихатися. Разом із тим висока летальність COVID-19 у цих країнах спричинена ще й масовим перебуванням літніх людей у закладах геріатричного типу, де пацієнти із групи ризику заражаються один від одного.
  • 2 квітня Міністерство охорони здоров’я повідомило, що в Україні затвердили протокол лікування коронавірусу на основі досвіду інших країн. Тобто нарешті усі медики отримали чіткий алгоритм лікування хворих на коронавірус.
  • Тим часом у самій Вінниці маємо уже двоє одужавших від COVID-19.
    “Гарна новина – маємо у Вінниці першого пацієнта з COVID-19, який одужав. Його виписали з 1-ї міської лікарні. ПЛР-тест показав негативний результат” – повідомив 2 квітня мер Вінниці Сергій Моргунов.
    За його словами, це 32-річний вінничанин, у якого симптоми коронавірусної хвороби з’явилися після подорожі країнами Європи.
  • Другий, кого уже виписали з лікарні, – це 5-річний племінник першої захворілої жінки.
    За даними Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ, станом на 11 годину 7 квітня на Вінниччині COVID-19 підтверджено у семи дітей.
  • Так, у Вінницькій обласній дитячій інфекційній лікарні перебуває мама з 10-місячним сином. А могилів-подільські медики уже більше тижня борються за життя 2-річного Павлика. 23 березня хлопчик почав кашляти, потім у нього температура піднялася до 40 градусів – «швидка» забрала дитину у лікарню. Понад тиждень Павлик підключений до апарату ШВЛ в окремому боксі, 12 медиків лікарні фактично живуть тут же, біля маленького пацієнта.
  • Як розповіла журналістам завідувачка відділенням анестезіології та інтенсиної терапії Могилів-Подільської окружної лікарні інтенсивного лікування Людмила Зайцева, у хлопчика дуже виражена дихальна недостатність.
  • – Зробивши перший рентген-знімок, ми побачили, що таких пневмоній за всю мою роботу тут ми не зустрічали. На знімку пневмонія дуже схожа на ті вірусні, які були поширені в нас у 2009-му, у 2015-му, а також у січні цього року, – розповіла Людмила Зайцева. – Стан дитини залишається важкий, але стабільний. Дитина окрім антибактеріальної, отримує противірусну терапію, яку ми застосовуємо для дорослих при вірусних пневмоніях.
  • За словами заступниці директора з медичної частини районної лікарні Валентини Андрієвської, для Павлика зараз основне лікування – це забезпечення вентиляції легень, забезпечення киснем, підбор режиму відповідно до потреб організму.
  • Плюс лікуємо бактеріальну мікрофлору, яка приєднується під час вірусної інфекції, – каже вона.
    У вівторок стало відомо, що у Павлика з‘явилася надія на одужання, у нього спала температура. Утім медики дуже обережно намагаються давати оцінки. Кажуть, перебіг цієї хвороби дуже агресивний і непередбачуваний. І від дитини не відходять.

COVID-19 – у семи дітей
Станом на 11.00 годину 07.04.2020 року на території Вінницької області зареєстровано 177 підозр на  COVID-19.  У 81 випадку виявлений коронавірус, в тому числі у 7 дітей. Про це повідомляє Вінницький лабораторний центр МОЗ України.

  • Автори : Олександра МАКОВЕЦЬКА, Ірина ЖУК