Злодій міняє професію.   Погодився на 6 років… А міг відсидіти   й більше!

Злодій міняє професію. Погодився на 6 років… А міг відсидіти й більше!


Венедикта Відсидченка (анкетні дані змінено) можна цілком вважати злодієм-професіоналом. Що там не кажіть, а перший раз чоловік загримів за колючий дріт ще далекого 1996-го, і відтоді пішло-поїхало. До цьогорічного листопада у Венедикта нараховувалось уже сім судимостей, і майже в усіх справах фігурувала одна й та ж стаття Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за крадіжку.
Останній раз Відсидченко витирав штанами лаву підсудних в липні 2018 року. Тоді Чуднівський райсуд Житомирщини визнав його винним і готовий був відправити до колонї на чотири роки, однак змилостивився і призначив трирічний іспитовий термін.
Венедикт поїхав у село, де зажив разом зі співмешканкою нібито законослухняним життям. Проте йому вистачило терпіння лише на рік з хвостиком.
Як розповідають матеріали кримінального провадження, Відсидкін, “перебуваючи на території земельної ділянки за сільським будинком культури в с. Маркуші Хмільницького району Вінницької області в серпні 2019 року, знайшов та зірвав з метою їх подальшого збуту рослини конопель, які переніс до будинку за місцем свого проживання”.
Уже в описаних діях був закінчений склад злочину. Але Венедикт на цьому не спинився! Він розстелив коноплі на горищі, щоб добре просушити, і взявся потай шукати покупця, котрий би спокусився на “травку”.
І що ви думаєте? Знайшов! І домовився! За вигідну ціну! І продав! От тільки клієнт виявився “трошки не той”. Злочинець розраховував, що відправляє наркотовар на чорний ринок, а насправді опинився під ковпаком, бо нарвався на працівників поліції, які здійснювали оперативну закупку наркотичних засобів. Відразу після того, як у руках Відсидкіна задзвеніла жива копійка в сумі три тисячі гривень, на його руках задзвеніли кайданки.
Як показала криміналістична експертиза, він продав 196 грамів канабісу в перерахунку на суху речовину. Під час обшуку в його будинку поліцейські знайшли ще 10 грамів наркоти.
Скоєне Відсидкіним слідство кваліфікувало за частиноб 2 статті 307 Кримінального кодексу України, тобто за незаконне придбання та зберігання з метою збуту, а також збут особливо небезпечних наркотичних засобів йому загрожувало ув’язненя на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.
Тому Венедиктові нічого не залишалось, як укласти угоду з прокурором, у якій він повністю визнавав свою вину. Сторони також узгодили термін позбавлення волі, який, з урахуванням невідбутої частини покарання за попереднім вироком, мав разом становити шість років та один місяць -довший, до речі, від усіх попередніх!
Хмільницький міськрайонний суд угоду затвердив, стягнувши зі злодія, який невдало спробував стати наркоторговцем, ще й дві з половиною тисячі гривень за експертні дослідження.


Леонтій Краснопільський