Прибрати  до другого грудня

Прибрати до другого грудня

“Місто” уже писало про ситуацію, яка за останні роки вкрай виснажила мешканців будинку на Ширшова,3 у Вінниці. Одна з його мешканок перетворила своє житло на смітник, забивши його непотребом, в якому плодяться таргани і розбігаються по всій багатоповерхівці. Сусіди не раз скаржилися у різні інстанції. Проблемну квартиру уже і прибирали від сміття. Але “віз і нині там”: за кілька днів після примусової “чистки” власниця оселі Анжела знову зносить туди барахло. Відповідно – таргани плодяться.
У четвер, 21 листопада, до цієї квартири навідалася комісія із “ЖЕО”. Перед цим жінка кілька разів “виносила” сміття – просто викидала з вікна другого поверху на вулицю, а потім забирала. У день комісії під дверима проблемної квартири зібралися сусіди.

  • Чого це ви тут зібралися? Я не запрошувала. Дивіться, щоб ніхто раптом з вас завтра не помер, – спускаючись сходами з другого поверху, кинула у бік сусідів жінка.
    Шоковані люди спершу подумали, що комісії не буде. Згадували, що уже не раз було так, що Анжела закривала квартиру і кудись йшла саме тоді, коли мали прийти з перевіркою. Утім через деякий час до помешкання піднялася вона і ще троє – представники ТОВ “ЖЕО”.
  • Анжелочка, ти нас пустиш? – запитала працівниця “ЖЕО”.
    Сусіди залишилися чекати у під’їзді. А поки стояли, ділилися своїми історіями.
  • Мені всі співчувають, але доводиться нам жити з такою сусідкою. За ці роки чого тільки не бачили: сморід і таргани, бійки, погрози. То якісь бомжі до неї приходили… Ми навіть двері в тамбур зняли, бо запах нестерпний, – каже пані Марина, квартира якої поруч. – Анжела там щось трохи повивозила, а сьогодні навіть вікно на кухні вперше відкрила – там же такий сморід… Там два “КамАЗи” треба, щоб все вивезти. Терпець людей на межі, можливо, справді будемо подавати до суду. У міській раді обіцяли юридичну підтримку.
    Жінка пильнує, аби до їхньої квартири не заскочив черговий тарган. А ті справді повзають навіть по стінах у під’їзді. Люди радять нам не притулятися, щоб не забрати із собою “пасажира”.
  • У ліфті теж повзають, – розповідає інша мешканка. – У нас у під’їзді була дівчина, яка виготовляла торти на замовлення, то з’їхала через цих тарганів. Нема сенсу травити їх по наших квартирах, якщо не зникне головне джерело.
    Десь за півгодини із помешкання Анжели, переводячи подих, виходить перевіряюча. Розповідає, що склала акт, а власниця квартири зобов’язалася все прибрати. Якщо цього не станеться, комісія розбиратиметься далі.
    На прохання людей начальниця дільниці Замостя ТОВ “ЖЕО” Надія Бондаренко зачитує текст акта.
  • Під час обстеження виявлено захаращення квартири побутовими речами: одягом, металоломом, іншими речами, дошками… По всій квартирі виявлено скупчення тарганів, присутній різкий запах, на кухні – залишки продуктів. Власниці квартири роз’яснено правила проживання в багатоквартирному будинку. Вона зобов’язалася привести своє помешкання у належний санітарний стан до другого грудня. Саме в цей день відбудеться повторне обстеження, – йдеться в документі.
    Люди наполягають, аби до протоколу додали, що саме ця квартира є джерелом поширення тарганів по всьому будинку і екологічною небезпекою. Спільно пишуть ще один документ.
    Представниця “ЖЕО” пропонує занепокоєним сусідам зробити дезінфекцію проблемного помешкання за рахунок мешканців – включити це в оплату за утримання будинку.
  • Для кожного це буде зовсім недорого, – запевняє Надія Бондаренко.
    Погоджуються не усі. Але це мають ще обговорити.
  • У неї (власниці квартири з тарганами. – Ред.) великі борги по квартплаті, тому ми не впевнені, що вона платитиме. Хоча нам вона зобов’язалася здати свій металолом і погасити борги, – каже Надія Бондаренко.
    “Місто” слідкуватиме за розвитком цієї історії.
  • Ірина Мохар