Спадковий рак: не боятися, а перевірятися

Чи існує спадкова схильність до раку і як можна її «обхитрити»?

На сьогодні рак настільки поширився, що майже в кожної людини є родич, друг чи колега, який хворіє на онкологію. Відтак дедалі частіше почали виникати запитання: чи справді спадковість може викликати рак. І якщо так, то який? Як показує практика, дійсно є певні типи раку, які частіше виникають в окремих сім’ях. Це передусім рак молочної залози, рак яєчників, шлунково-кишкового тракту та меланома. Водночас існує безліч факторів, які додатково впливають на ймовірність розвитку злоякісних новоутворень, зазначають лікарі Подільського регіонального центру онкології. Адже спадково передається лише схильність до онкозахворювань, а не сама хвороба.

Рак молочної залози належить до тих злоякісних новоутворень, які найчастіше успадковують по родинній лінії. Якщо цю хворобу діагностовано сестрі, мамі або бабусі, ймовірність виникнення злоякісної пухлини збільшується врази (на 60–80%). Завідуючий мамологічним відділенням Подільського регіонального центру онкології Олексій Біктіміров пояснює це успадкованими змінами ДНК, які дісталися жінці від рідних. Зокрема, підвищує ризик захворіти наявність мутацій у двох генах, але ці процеси можна виявитися за допомогою тестів. Головне вчасно зреагувати.

  • Коли у жінки були родичі хворі на рак молочної залози, яєчників, шлунку, підшлункової залози – вона в групі ризику. Відтак, потрібно пройти генетичний тест на мутацію генів BRCA 1/2. Аби його зробити, не потрібно їхати закордон чи до столиці. На сьогодні процедуру для виявлення присутності мутованого гену BRCA1 і BRCA2 можна виконати і в нашій лікарі, – каже лікар. – Якщо тестування підтвердить генетичну схильність до раку та покаже великі відсотки ймовірності розвитку захворювання, варто задуматися про профілактичну мастектомію, видалення обох грудей. Щоправда перед тим, як погодитися на операцію радимо народити дітей.
  • Подібну процедуру свого часу зробила Анджеліна Джолі, бо у таких випадках вона дійсно виправдана. Але, як відзначає лікар, багато українських жінок бояться, що зробивши таку операцію, мовляв, втратять жіночність. Та сьогоднішні досягнення в медицині дають можливість відновлювати молочні залози, зробивши мамопластику. В мамологічному відділенні лікарі вже другий рік проводять операції реконструктивного відновлення грудей, якщо була потреба в повному видаленні молочних залоз. Хірурги відділення застосовують ендопротезування молочних залоз з використанням сучасних імплантів. До речі, імпланти не викликають рак, не підвищують ризику розвитку захворювання чи появі нової пухлини.
  • Рак яєчників також має «сімейну історію» і виражену спадкову схильність. За статистикою, 10–17% випадків пов’язані саме із мутаціями тих самих генів BRCA 1 і BRCA2. Тому, якщо на рак яєчників хворіла матір, у доньки ймовірність захворіти протягом життя становить 1:2, у той час як у жінки, з не обтяженим спадковим фактором – 1:75.
  • Слід уточнити, що факторів ризику захворіти на рак яєчників, окрім спадковості, є ще досить багато, – наголошує завідуючий відділенням онкогінекології Подільського регіонального центру онкології Руслан Прищак. – Справа в тому, що на початковому етапі рак яєчників, як правило, має безсимптомний перебіг. Біль з’являється вже тоді, коли злоякісний процес поширюється за межі яєчників, тобто на занедбаних стадіях. Хоча хвороба може подавати «попереджувальні сигнали», які повинні насторожити і спонукати негайно відвідати фахівця. Це здуття живота, відчуття важкості у ділянці тазу або біль у животі, поганий апетит, збільшення живота в об’ємі, швидке відчуття насичення, більш часті і нагальні позови до сечовипускання. Аби уникнути розвитку хвороби, потрібно не забувати про планові огляди у гінеколога – один раз на рік, і це правило стосується навіть тих жінок, у яких вже настала менопауза.
  • Рак шлунково-кишкового тракту має відносно невелику генетичну схильну – до 10%. Але, як каже завідуючий відділення онкоторакальної хірургії Подільського регіонального центру онкології Сергій Притуляк, не можна забувати про спадкові передракові захворювання кишечника та шлунку, зокрема сімейного поліпозу, хвороби Крона чи неспецифічного виразкового коліту. Ці захворювання можуть із часом перетворитись на рак. Тому, якщо в роду були випадки онкозахворювань, необхідно пройти профілактичні обстеження, щоб виявити передракові захворювання та вчасно їх пролікувати.
  • Зараз онкологія фіксує значний приріст захворювань товстого кишківника, пояснюючи це способом та раціоном харчування. Що гріха таїти, люблять українці жирну, смажену і гостру їжу, зокрема м’ясо. Також багато споживають газованих напоїв і критично мало клітковини – овочів та фруктів. Тому деякі науковці називають сучасний рак товстого кишечника «супермаркетівським», – відзначає Сергій Притуляк. – Сьогодні людині став доступним зручний, смачний, калорійний фастфуд, який компенсує брак часу, але за який ми потім платимо роками свого життя. Стриманість та культура харчування є найкращим засобом попередження онкології ШКТ. Дуже корисними є так звані дні розвантаження, коли вживається тільки рослинна їжа.
  • Ми повинні пам’ятати, що в процесі виникнення різного роду захворювань діють кілька складових: перша – це концентрація токсичної речовини або канцерогену, друга – це експозиція, тобто час її дії на орган. Якщо якістю вживаної їжі ми можемо скоригувати першу складову, то профілактика закрепів (а це фізична активність та велика кількість клітковини в раціоні) може справитися із другою складовою. В результаті ми значно знизимо ризики захворювань ШКТ.
  • За словами лікаря, важливим для ранньої діагностики злоякісних новоутворень є обстеження випорожнень на приховану кров. Навіть маленька пухлинка ШКТ може трішки кровити при травматизації її поверхні їжею. Аналіз простий і дешевий, але ефективний, і може виявити пухлину на початковій стадії захворювання. Тому людям із обтяженою спадковістю лікар радить здати генетичне тестування на РЕА, СА 19-9, СА 242, СА 72-4. При їх підвищенні в крові здорових людей можливо пройти профілактичне ендоскопічне обстеження шлунку та товстого кишечника.
  • Меланома – найнебезпечніший тип раку шкіри. І хоча фактор ризику знаходиться на позначці від 5% до 10%, нехтувати візитом до лікаря, якщо родимка чи цяточка на тілі почала вас насторожувати, не потрібно. Чому? Бо саме цей рак шкіри має здатність швидко давати метастази, нерідко значно віддалені від первинної пухлини. Вчасно нерозпізнана меланома може призвести до смерті протягом першого року.
  • Її появі сприяють зокрема погана екологія, іонізуюча радіація та ультрафіолетове випромінювання сонця, а також спадкова схильність, – уточнює лікар-онколог Подільського регіонального центру онкології Ігор Феджага. – Виявити меланому, тобто переродження звичайної родимки чи зовні звичайної пігментної плями у агресивний рак, можна за допомогою спеціального приладу – дерматоскопа, який збільшує зображення родимки в 10 разів. Саме дерматоскопія (неінвазивний діагностичний метод візуальної оцінки шкіри) дозволяє ґрунтовніше вивчити структуру і оцінити новоутворення та у разі підтвердження невтішного діагнозу вчасно розпочати лікування. Дерматоскопія є стандартом діагностики доброякісних і злоякісних новоутворень шкіри і обов’язково проводиться перед видаленням будь-якого пігментного новоутворення на шкірі.
  • До слова, упродовж минулого року на рак захворіли 6 тисяч вінничан. На сьогодні в обласному канцер-реєстрі перебуває 45 тисяч онкохворих, майже у половини з них захворювання виявили у занедбаних стадіях. Хоча клінічні прояви онкопроцесів починаються на другій-третій стадіях хвороби, коли рак метастазує, торік на Вінниччині з моменту встановлення діагнозу до 1 року померло 25% хворих.
    У війні з раком важливо сформовати культуру профілактичних оглядів. Адже думка, що якщо мене нічого не турбує, то я не йду до лікаря, у випадку з раком точно хибна.
  • Автор Олеся ШУТКЕВИЧ

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook