У Вінниці відтворюють рецепт трипільської куті, якому може бути шість тисяч років тому. Від традиційної обрядової страви Різдва, яку ми готуємо нині, автентична кутя досить відрізняється.
Унікальність цієї страви в її простоті та інгредієнтах, які не піддаються термічній обробці. Про це розповідає Суспільне, передає Місто.
Як розповіла вінничанка Аліна Смеречинська, основні складові трипільської куті — це пшениця, мак, горіхи та мед. Точного рецепта трипільської куті не збереглося. Його відновлюють інтуїтивно, спираючись на археологічні знахідки. Під час розкопок у керамічному посуді науковці знаходили залишки зерна та маку.
Для такої куті потрібно не варити, а проростити пшеницю:
«З вечора у склянку насипати потрібно сухої пшенички, залити водою і все зранку поставити у темне місце. Ввечері помили, злили і знову у шафу. На ранок у вас буде готова пророщена пшениця», — розповіла Аліна.
Цукор у трипільську кутю, як і додаткову воду, недодають, а використовують мед. Саме за таким рецептом пані Аліна готує різдвяну кутю для своєї родини вже п’ять років.
А ще на Святвечір і Різдво кутю обов’язково подають разом з узваром — як символ достатку, єдності та продовження життя.
Читайте також:
Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook



