Науковці Вінниччини звернули увагу на небезпеку грибкових захворювань лісу. Одним із головних шкідників називали гриб трутовик та розповіли про його несподіване застосування.
У Національному природному парку «Кармелюкове Поділля» на старих деревах з’являється сірчано-жовтий трутовик (Laetiporus sulphureus). Цей гриб є першою ознакою хвороби й швидко руйнує деревину, значно скорочуючи життя дерев.

Науковці з Вінниччини розповіли, що гриб має і несподівану «подвійну роль».
“У молодому віці він є умовно їстівним і в деяких країнах навіть використовується в кулінарії. Його м’якоть за смаком нагадує курятину, через що в народі його інколи називають «лісовою куркою»” , – пояснили у НПП “Кармелюкове Поділля”
Науковці стверджують, що їсти цей гриб можна лише в свіжому, м’якому стані після термічної обробки. Старі гриби стають жорсткими та непридатними для споживання.
Водночас, фахівці не радять вживати у їжу будь-які дикорослі гриби, якщо ви на 100% не впевнені у тому, що вони їстівні.
Нагадаємо, національний парк знаходиться поблизу населених пунктів Тростянець та Чечельник, на півдні Вінницької області, на берегах річки Савранка, яка впадає у Південний Буг.
Раніше ми писали, що у Вінницькій області створили чотири нові об’єкти природно-заповідного фонду та розповідали що і де охоронятимуть.
Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook