Ураган “Мілтон” вже у Флориді та руйнує все навколо (відео)

Цей ураган стирає все на своєму шляху та увійде в історію!

Смертельний ураган “Мілтон” руйнує все на своєму шляху. Стихія вже накрила західне узбережжя штату Флорида у США. І це сталось дещо раніше, ніж прогнозували фахівці. У Флориді вже знеструмлені близько 2 млн будинків і підприємств. Кажуть, наслідки будуть катастрофічними.

Про це повідомляє ТСН.

“Мілтон” – найпотужніший ураган за 100 років

Флорида ще не оговталася від урагану “Гелен”, який накрив штат 27 вересня. Він став одним із найпотужніших у Мексиканській затоці від 1851 року, обірвавши життя щонайменше 235 осіб у шести штатах. Але нове лихо, яке накрило узбережжя США, стало справжньою катастрофою. Фахівці кажуть, що ураган “Гелен” був лише “тривожним дзвіночком” порівняно з руйнівною стихією під назвою “Мілтон”.

“З наближенням урагану по всій Флориді вже видно погіршення погоди. “Мілтону” присвоєно категорію п’ять зі швидкістю вітру близько 257 км/год. Він став третім за швидкістю посилення штормом в історії Атлантики, піднявшись із категорії один до категорії п’ять менш ніж за добу. Окрім потужних поривів вітру, на більшості території штату очікуються сильні дощі, а після них – повені. Прогнозуються штормові хвилі заввишки до 4,5 м – це становить велику загрозу для життів людей і майна на західному узбережжі”.

За шкалою ураганів Саффіра-Сімпсона існує п’ять категорій ураганів. Найпотужніший оцінюють як п’яту категорію, коли постійна швидкість вітру може сягати 252 км/год., а пориви можуть бути значно потужнішими.

Через ураган у США готуються до найгіршого сценарію

Без перебільшень, уся інфраструктура Флориди готувалася до найгіршого сценарію. Лікарні, рятувальники, правоохоронці – усі екстрені служби готові ліквідовувати наслідки та допомагати постраждалим. Понад 300 лікарень вже евакуювали своїх пацієнтів до інших медичних закладів.

Пентагон вже розгорнув війська у Північній Кароліні. Тисячі військових перебувають у повній бойовій готовності, щоб допомагати евакуювати населення, розчищати маршрути для евакуації та доставляти харчові набори й воду до постраждалих районів. Загалом лише у Північній Кароліні мобілізовано понад 5 000 військових.

У супермаркетах та на АЗС у Флориді виник серйозний дефіцит. Люди у паніці скуповують усі продукти, а щонайменше 170 автозаправних станцій вже не мають пального.

Ураган
Ураган “Мілтон” у Флориді / Фото: Associated Press

Через “Мілтон” Байдена скасував візит на “Рамштайн”

Стихія принесла з собою і політичні наслідки для України. Президент США Джо Байден скасував поїздки до Європи та Африки, зокрема й ту, під час якої мав головувати на зустрічі лідерів країн та урядів Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”. Байден пояснює – не може зараз лишити країну наодинці зі штормом. Крім того, він заявив, що ураган може стати одним із найсильніших у США за останні багато років, і закликав жителів негайно виїжджати, оскільки це “питання життя і смерті”.

Стихія принесла з собою і політичні наслідки для України. Президент США Джо Байден скасував поїздки до Європи та Африки, зокрема й ту, під час якої мав головувати на зустрічі лідерів країн та урядів Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”. Байден пояснює – не може зараз лишити країну наодинці зі штормом. Крім того, він заявив, що ураган може стати одним із найсильніших у США за останні багато років, і закликав жителів негайно виїжджати, оскільки це “питання життя і смерті”.

Синоптик заплакав у прямому ефірі

Американці шоковані і налякані. Американський синоптик заплакав, озвучивши прогноз погоди на найближчі дні. Передчуття неминучої катастрофи викликало сльози на очах у Джона Моралеса, який в ефірі телеканалу NBC 6 South Florida озвучував невтішний прогноз погоди для штату Флорида. Фрагмент відео пізніше опублікували в соціальній мережі Х.

“Мілтон” досяг узбережжя Флориди

Національний центр ураганів США попереджав, що “Мілтон” накриє Флориду увечері 9 жовтня. Саме так і сталося. Ураган “Мілтон” досяг узбережжя Флориди. Ще до того, як стихія завдала основного удару, торнадо (їх було зареєстровано в штаті щонайменше 19) та зливи на його периферії знеструмили сотні тисяч абонентів. За даними сайту, який відстежує звіти комунальних служб, у цьому штаті було знеструмлено понад 2 млн будинків і підприємств. Найбільше відключень було в окрузі Харді, а також у сусідніх округах Сарасота і Манаті.

Близько 125 будинків було зруйновано до того, як ураган вийшов на берег. Багато з них були пересувними будинками у громадах для людей похилого віку, повідомив директор Департаменту з питань надзвичайних ситуацій штату Флорида. Моторошні кадри з Флориди публікують у соціальних мережах.

Внаслідок урагану – вже щонайменше двоє загиблих

Вже відомо про щонайменше дві смерті в селищі для пенсіонерів після ймовірного торнадо у Форт-Пірсі на східному узбережжі Флориди, повідомляє NBC News з посиланням на шерифа округу Сент-Люсі.

Окрім потужного вітру, очікуються також затяжні зливи. У деяких частинах штату кількість опадів б’є всі рекорди, у частині випала кількамісячна норма дощів.

Коли “Мілтон” вщухне?

За останніми даними від американського Національного центру вивчення ураганів, “Мілтон” ослаб до першої категорії. Зараз його центр ¬– за 105 км від мису Канаверал у Флориді. Максимальна швидкість вітру становить 150 км/год. Найсильніші дощі наразі тривають у районі міста Орландо, що розташоване на північний захід від центру урагану.

І хоча центр “Мілтона” рухається у бік Атлантичного океану, він поки що пройшов лише невелику частину шляху. Тому він залишається руйнівним ураганом і, за прогнозом центру, залишиться таким до виходу в океан. Прогнозується, що “Мілтон” зберігатиме інтенсивність під час перетину Флориди 10 жовтня, але після переходу до Атлантики він, ймовірно, поступово втратить тропічні характеристики та повільно послабиться.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook