Рада ухвалила закон про досягнення кліматичної нейтральності

8 жовтня Верховна рада ухвалила в другому читанні рамковий кліматичний закон № 11310. “За” проголосувало 284 народні депутати.

Про це повідомив Кабінет міністрів.

Законом передбачається, що Україна має досягнути кліматичної нейтральності до 2050 року, а забруднення повітря до 2030 року повинно сягати рівня 1990 року, тобто скоротитись на 65%.

Зокрема, згідно із законом, власник підприємства буде відповідати за викид парникових газів й забруднення повітря, а політика державі у сфері клімату буде інтегрована в економіку та відновлення після війни.

Крім того, люди, які сприятимуть адаптації до зміни клімату, будуть отримувати пільгові цільові кредити й фінансову підтримку.

За словами міністерки захисту довкілля та природних ресурсів Світлани Гринчук, таким чином законодавство України стає все ближче до права Європейського Союзу.

Виконуючи ці умови, Україна може отримати гроші від програми фінансової підтримки ЄС Ukraine Facility.

Що таке кліматична нейтральність

Кліматична або вуглецева нейтральність означає, що обсяг небезпечних викидів в атмосферу не перевищує можливостей природи поглинути їх. Раніше йшлося про скорочення викидів до 2030 року на 40%, але з’ясувалося, що цього недостатньо. Європарламент наполягав на скороченні на 60%. А у в 2021 році ЄС прийняв закон про досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року, й віднині Україна теж буде його виконувати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook