“Ми не маємо втомлюватися, потрібно підтримувати Україну” — Байден виступив на Генасамблеї ООН

Президент США Джо Байден 24 вересня виступив на Генеральній асамблеї Організації Об’єднаних Націй та закликав не ослаблювати підтримку України, поки вона не здобуде справедливий і тривалий мир.

Заяви Байдена лунали в трансляції засідання від “Голосу Америки”.

“Ми всі поважаємо статут ООН. Коли росія вторглася в Україну, ми могли просто не реагувати і висловити протест і занепокоєння. Але я і віцепрезидентка Камала Гарріс активно почали діяти, мобілізувати надзвичайну допомогу. Понад 50 країн об’єдналися, а найголовніше — український народ піднявся на боротьбу. Гарна новина в тому, що путінська війна зазнала невдачі в своїй основній меті — зруйнувати Україну. Україна все ще існує. Ще Росія хотіла послабити НАТО. Але Альянс більший і об’єднаніший, ніж будь-коли”, — сказав президент.

Байден наголосив, що війна лідера Кремля володимира путіна зазнала невдачі у своїй основній меті — зруйнувати Україну, до того ж на підтримку України об’єдналися понад 50 країн. Найголовніше, за словами політика, — український народ піднявся на боротьбу.

Крім того, росія хотіла послабити НАТО. Але, як підкреслив Байден, Альянс більший і об’єднаніший, ніж будь-коли (у 2023-му році Фінляндія стала 31-м членом НАТО, а наступного року до Альянсу приєдналася Швеція — ред.)

“Зараз світ має визначити, чи будемо ми далі підтримувати Україну у здобутті своєї свободи чи ми відійдемо і дозволимо руйнування України. Це моє питання. Ми не маємо втомлюватися, не можна відвертати погляд, потрібно підтримувати Україну, поки вона не здобуде справедливий і тривалий мир”, — заявив Джозеф Байден.

Раніше американські ЗМІ анонсували, що Байден на виступі перед світовими лідерами в ООН виголосить промову, в якій буде підтверджено лідерство США та заклики до глобальних дій. Байден планує представити своє бачення того, як світ має об’єднатися для розв’язання нагальних проблем.

У штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку 23 вересня розпочався Саміт майбутнього, на ньому виступив президент України Володимир Зеленський.

А на полях Генасамблеї ООН президент України Володимир Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією Конгресу Сполучених Штатів Америки. На зустрічі окрему увагу приділили Плану перемоги.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook