ЄС надає Україні кредит в 35 мільярдів євро

Європейська комісія надасть Україні кредит у розмірі до 35 мільярдів євро в рамках зобов’язання G7.

Про це 20 вересня заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн в соцмережі Х.

“Невпинні напади Росії означають, що Україна потребує подальшої підтримки ЄС. Єврокомісія надасть Україні кредит у розмірі до 35 мільярдів євро в рамках зобов’язання G7″. Це ще один великий внесок ЄС у відновлення України”, — написала Фон дер Ляєн.

На пресконференції за результатами зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським очільниця Єврокомісії повідомила, що позику нададуть в межах узгодженого країнами G7 плану кредитування на 50 мільярдів доларів з використанням заморожених російських активів. Вона зазначила, як саме використовувати ці кошти — “вирішує Україна”.

“Що ця позика буде передана безпосередньо у ваш державний бюджет. Це покращить макрофінансову стабільність України. І також надасть вам значну фіскальну підтримку, яка вам дуже потрібна”, — наголосила Фон дер Ляєн.

У свою чергу президент Володимир Зеленський сказав, що надані Єврокомісією кредитні кошти будуть витрачені на енергетику та укриття.

“Ці 35 мільярдів ми будемо витрачати передусім на енергетику, на захист, на бомбосховища для дітей в школах, садочках, університетах – це великий дефіцит для нас”, – заявив Зеленський.

Зеленський додав, що також ці гроші спрямують на придбання зброї, насамперед українського виробництва, зокрема далекобійних дронів та ракет. Крім цього частину коштів, за словами президента, можуть використати на протиповітряну оборону, яка виробляється в інших країнах.

20 вересня очільниця Єврокомісії прибула до Києва, щоб зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським та обговорити підтримку Європи — від готовності України до зими та до оборони, вступу до Євросоюзу і прогресу щодо кредитів G7.

Це вже восьмий візит Фон дер Ляєн в Україну від початку повномасштабного вторгнення росії.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook