Військовий комітет НАТО обговорить створення програми сприяння безпеці та навчанню для України

У столиці Чехії, Празі, 13-15 вересня, відбудеться засідання найвищого військового органу НАТО – Військового комітету, на якому учасники обговорять подальшу підтримку України.

Про це йдеться в анонсі на сайті Альянсу.

Зазначається, що під час особистої зустрічі начальники Генеральних штабів обговорять розвиток військової стратегії в НАТО. Президент Чехії Петр Павел приєднається до відкриття засідання Військового комітету.

Під час першої сесії начальники Генштабів країн НАТО обговорять виконання рішень, прийнятих главами держав і урядів Альянсу на Вашингтонському саміті в липні 2024 року.

“У той час, як Альянс відзначає свою 75-ту річницю, лідери НАТО вживають серйозних заходів для подальшого посилення стримування та оборони, зміцнення довгострокової підтримки України та поглиблення глобального партнерства”, — йдеться у повідомленні.

Під час другої сесії Верховний головнокомандувач ОЗС НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі поінформує учасників про виконання планів оборони і стримування в Євроатлантичному регіоні (DDA Family of Plans).

В НАТО зазначили, що ці плани роблять Альянс сильнішим і здатнішим стримувати й, якщо необхідно, захищатися від будь-якого потенційного супротивника.

“У рамках пакета підтримки України НАТО на цій сесії також обговорюватиметься створення місії НАТО з підтримки безпеки та підготовки для України (NSATU), нового командування, яке покликане планувати, координувати та організовувати надання допомоги у сфері безпеки”, — повідомили в Альянсі.

Під час третьої сесії Верховний головнокомандувач ОЗС НАТО з питань трансформації генерал Філіп Лавін проінформує та поінформує про трансформацію бойових дій Альянсу відповідно до Процесу оборонного планування НАТО (NDPP).

Серед інших тем обговорять запуск Спільного центру аналізу, підготовки та навчання НАТО-Україна (JATEC), “важливого стовпа практичної співпраці”, щоб визначити та застосувати уроки війни росії проти України та підвищити оперативну сумісність України. з НАТО.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook