“НАТО не має запрошувати Україну до членства”: Guardian оприлюднила відкритий лист експертів з низки університетів

Низка експертів, представників університетів різних країн Європи та Америки закликають не приймати Україну до НАТО. Вони переконані, що вступ України до Альянсу не стримає росію від повторного вторгнення в країну.

Про це йдеться у відкритому листі, який надрукувала газета Guardian.

“Дехто стверджує, що вступ України до НАТО стримає росію від повторного вторгнення в країну. Це видавання бажаного за дійсне”, — мовиться у публікації.

Там зазначено, що на майбутньому саміті НАТО в липні дехто наполягає, аби Альянс значно наблизив Україну до членства в блоці. Наприклад, визначивши процес вступу для Києва або запросивши країну долучитися до цього процесу. Ті, хто підписав цей лист, вважають, що “будь-який такий крок був би нерозумним”.

У публікації зауважили, що 5 стаття Статуту НАТО зобов’язує членів Альянсу, зокрема, США, розпочинати війну, аби відбити напад на будь-якого члена блоку. Якби Україна долучилася до НАТО після нинішньої війни, то Сполучені Штати Америки та їхні союзники мали б розуміти, що вони “будуть зобов’язані воювати з російською армією за Україну у разі повторного вторгнення”.

Нині адміністрація президента США визнає, що безпека та процвітання їхньої країни “не зачеплені нинішньою війною настільки, щоб виправдати пряме військове втручання США”.

“З тієї ж причини, з якої Сполучені Штати не повинні розпочинати воювати з росією через Україну сьогодні, вони не повинні брати на себе зобов’язання розпочинати воювати з росією через Україну в майбутньому”, — написано у листі.

Підписанти переконані, що, якби Україна долучилася до Альянсу, росія мала б підстави сумніватися у правдивості гарантій безпеки з боку НАТО. Мовляв, вона отримала б можливість випробувати та потенційно розірвати блок.

“Результатом може стати пряма війна між НАТО і росією або розпад самого НАТО. Чим ближче НАТО наближається до обіцянки, що Україна приєднається до Альянсу після закінчення війни, тим більшим буде стимул для росії продовжувати воювати та вбивати українців, щоб запобігти інтеграції України в НАТО”, — йдеться у листі.

Водночас ті, хто підписав лист, переконані, що з викликами, які кидає росія, можна впоратися і “без вступу України до НАТО”. На їхню думку, рух України до членства у блоці може погіршити проблему, перетворивши країну на місце тривалого протистояння між двома провідними ядерними державами світу та зіграти на руку володимиру путіну.

“Метою НАТО є не демонстрація поваги до інших країн; це захист території НАТО та посилення безпеки членів НАТО. Прийняття України знизило б безпеку Сполучених Штатів і союзників по НАТО, створивши значний ризик для всіх”, — зазначено у публікації.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook