В роботі з веб-сайтами визначення CMS потрібне для того, щоб вивчати функціональність системи, аналізувати слабкі місця або сумісність із плагінами, проводити маркетингові дослідження.

Спеціалісти Cityhost.ua, який зокрема спеціалізується на хостингу під різні рушії, пропонують дізнатися декілька дієвих способів визначити CMS сайту. 

Як дізнатися на чому зроблений сайт

Сервіси для перевірки

Існують перевірені онлайн-інструменти, які використовують для визначення CMS. Вони допомагають отримати загальну інформацію про технології, які були залучені до розробки. Однак потрібно враховувати, що всі перераховані методи не є точними, тому варто проводити додаткову перевірку та використовувати їх комплексно. Розглянемо детальніше одні з кращих онлайн-інструментів.

WhatCMS.org

Це онлайн-інструмент, який допомагає визначити систему управління контентом веб-сайту. Щоб скористатися WhatCMS.org, достатньо ввести URL-адресу сайту, і система автоматично перевірить його та надасть інформацію про версію CMS, використану тему, тип бази даних та інше.

Завдяки WhatCMS.org користувачі можуть легко впізнати популярні системи управління контентом, такі як WordPress, Joomla, Drupal, Shopify, Magento та багато інших.

BuiltWith

BuiltWith — це онлайн-сервіс, що допомагає дізнатися, на чому зроблений сайт та які технології використовувалися. Цей інструмент надає можливість дізнатися про веб-сервери, фреймворки, CMS та багато інших компонентів, що використовуються на певному веб-ресурсі.

BuiltWith має велику базу даних технологій та надає додаткову інформацію, таку як дата встановлення та оновлення, посилання на документацію тощо. 

Програма є платною, однак основні дані ви отримуєте безкоштовно. Після реєстрації сервіс пропонує 10 безкоштовних повних перевірок. 

Wappalyzer

Wappalyzer є сервісом і одночасно розширенням браузера, яке можна встановити для популярних веб-переглядачів. Він працює на підставі аналізу HTML-коду, скриптів, стилів та інших елементів веб-сторінки. Після аналізу Wappalyzer надає докладну інформацію про використовувані технології.

Як дізнатися CMS сайту - сервіс Wappalyzer

Цей інструмент визначає не лише загальні відомості, такі як веб-сервер або CMS, але й конкретні компоненти, наприклад, плагіни, бібліотеки JavaScript, шрифти, платіжні системи та інше. 

Wappalyzer підтримує велику кількість технологій, включаючи популярні CMS (наприклад, WordPress, Joomla, Drupal), фреймворки (наприклад, React, Angular, Laravel), аналітичні системи (наприклад, Google Analytics, Yandex.Metrica) та багато інших.

Популярні розширення браузера

Існує декілька розширень, які використовуються для перевірки CMS сайту. Ви вже бачили частину цих назв вище по тексту, адже деякі сервіси працюють у двох режимах. 

  1. Wappalyzer. Застосовують для визначення технологій, на яких працює веб-сайт. Таке розширення доступне для різних браузерів, встановлених на комп’ютерах більшості користувачів. 
  2. BuiltWith Technology Profiler допомагає провести аналіз веб-сайту. Підходить для використання на різних браузерах. 
  3. WhatRuns. З його допомогою можна дізнатися різні технічні дані сайту, а також CMS.

Ці розширення, так само як онлайн-інструменти, не є точними. Тому враховуйте, що можуть бути помилки. Для більш прискіпливого аналізу рекомендується використовувати декілька різних сервісів. Є безкоштовні та платні програми, тому вибір досить великий для всіх користувачів. 

Методи для перевірки HTML-кодів та футер сайту

Найшвидший спосіб — це проведення аналізу даних в тегах HTML. Якщо такі теги відсутні на ресурсі, то скоріше за все, в його створенні не використовувався CMS. Зробити перевірку можна дуже легко. Для цього потрібно відкрити будь-яку сторінку сайту. Перегляньте джерело. 

Після цього можна ще перевірити футер сайту. Більшість систем управління мають такі налаштування, які дозволяють автоматично публікувати контакти або логотип самої CMS. Перевіряйте додатково посилання на CMS у футері. Часто ця інформація є прихованою від користувачів. Щоб її побачити, потрібно перевірити відповідні згадки про CMS, переглянувши HTML-код сторінки. 

Вхід в адмінпанель

Всі CMS відрізняються унікальними URL сторінок входу в адмінпанель. Їх завжди потрібно прописувати вручну, тому для багатьох користувачів це не дуже зручно. URL в такому випадку може виглядати як /wp-admin для WordPress або /admin для OpenCart.

Додатково потрібно перевіряти HTML-код сторінки входу. Зазвичай рушії використовують унікальні мітки в процесі створення форм авторизації, наприклад, класи та ідентифікатори. 

Структура посилань і заголовки HTTP

Такий спосіб доцільно використовувати, щоб визначити платформи, які генерують посилання за відповідною схемою. Метод працює не завжди, оскільки в процесі розробки сайту можна налаштувати інші відображення посилань.

Такі команди, як curl або wget зручно використовувати, щоб отримувати заголовки HTTP. Не кожна платформа встановлює HTTP, тому такий спосіб не завжди буде актуальним. 

Інші методи для визначення CMS сайту

В процесі визначення движка веб-сайту можна використовувати ще такі способи:

  • метатеги — в багатьох випадках CMS можуть мати в своєму коді унікальні метатеги, тому це допомагає визначити їх;
  • імена файлів — наприклад, коли на сайті ви знайдете «wp-login.php», то це скоріш за все буде вказувати на WordPress;
  • CSS-файлів — в більшості CMS мають унікальні ідентифікатори CSS.

Ці методи можна розглядати як додаткові до основних онлайн-сервісів. Оскільки жоден із них не гарантує абсолютно точний результат, варто використовувати різні інструменти.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook