“Триває процес розкладання водоростей”: облводоканал пояснив, чому у Вінниці вода у кранах має неприємний запах

Вода у кранах безпечна попри неприємний запах. Жодних ризиків для здоров’я немає. Про це розповіла начальниця служби лабораторного контролю “Вінницяоблводоканал” Аліна Кравчук.

“Основною проблемою нашого водопостачання є цвітіння води, тобто дуже високий рівень водоростей у нашій воді. Всі ви бачите це з мосту: річка зелена, густа. Саме тому, що в ній багато фітопланктону. І ось зараз настав той час, коли ті водорості, що наростали навесні, відмерли і впали на дно річки і почався процес їх розкладання”, — каже Аліна Кравчук.

Це призводить до того, що у річки вичерпується кисень в районі водозабору, бо він використовується для розкладання водоростей, розповідає Аліна Кравчук. У процесі розкладання утворюються багато органічних і неорганічних речовин. Саме вони й псують смакові якості води. Але всі ці речовини не впливають на здоров’я.

“Самі забруднювачі ми забрали. Жодної шкоди немає, але це неприємно. Ми аеруємо воду в районі водозабору. Ми добавляємо штучно кисень, щоб пришвидшити розкладання водоростей і покращити смак води”, — каже Аліна Кравчук.

Також працівники водоканалу розпиляють у воду активоване вугілля. Воно працює як абсорбент і забирає більшість речовин, які псують показники води.

Скільки буде тривати процес розкладання — точно сказати не можна, каже Аліна Кравчук. Як свідчить практика попередніх років, триває він від кількох днів до кількох тижнів. Але щоденний моніторинг показав, що пік забруднення минув.

Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook