В Україні впроваджують адаптивні карантинні заходи. Вінниця потрапила до «жовтої зони». Міські кафе, ресторани, заклади оптової та роздрібної торгівлі промислової групи товарів мають розпочинати свій робочий день о 10:00 або пізніше. Робочий графік кафе та ресторанів має завершуватися о 23:00 такі рекомендації були прописані в протоколі №37 від 23 червня 2020 року засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
Міністерство охорони здоров’я також надало тимчасові рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Вони прописані у постанові від 02.06.2020 р. №32. Вона запрацювала з 5 червня.
Протиепідемічні заходи, яких мають дотримуватися заклади громадського харчування:
- відстань між столиками має бути не менше 1,5 метра;
- за одним столиком зможуть розташуватися на більше чотирьох осіб (без урахування дітей до 14 років);
- меню або розміщується на вході, або має бути зроблено з такого матеріалу, який дозволить його продезінфікувати. Ще один варіант — одноразові меню;
- використовувати багаторазовий посуд можна, тільки якщо є можливість мити його при високій температурі в посудомийній машині;
- столові прилади повинні бути в індивідуальних упаковках;
- співробітники повинні проходити перевірку температури тіла перед початком роботи. Якщо температура вище 37,2 або є симптоми ГРВІ, працювати такому співробітнику не можна;
- на вході має бути організовано місце для обробки рук антисептиком;
- біля місць скупчення людей на підлозі повинна бути розмітка — для дотримання в черзі дистанції не менше 1,5 метра.
Якщо ви прийшли до ресторану:
- потрібно обробити руки антисептиком перед входом на територію закладу;
- обов’язково дотримуватися соціальної дистанції в 1,5 метра;
- заходити і пересуватися територією кафе чи ресторану можна тільки в масці, а ось сидіти за столом можна без неї;
- не можна самостійно заходити до закладу — без супроводу працівника ресторану;
- забороняється стояти в черзі всередині ресторану (в т. ч. у санвузол).
Варто звернути увагу, що дитячі кімнати і зони самообслуговування теж мають не працювати. Готувати страви на відкритих кухнях також забороняється. Крім того, в закладах не можна проводити свята, банкети, майстер-класи та будь-які публічні заходи за участю більше 10 осіб.
Адміністрація закладу повинна забезпечити наявність рідкого мила, антисептиків і паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено. Перед початком і наприкінці зміни, а також кожні дві години під час роботи має проводитися вологе прибирання.
“Щодня спеціальні мобільні групи, до складу яких входять представники міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проводять моніторинг дотримання протиепідеміологічних заходів, встановлених на період карантину у зв’язку із розповсюдження COVID-19. Лише із 13 по 17 липня було проведено 272 моніторингових обстеження. Складено 27 протоколів про адміністративні порушення. Зокрема було складено 5 протоколів на заклади громадського харчування, 3 – на магазини не продовольчої групи товарів, 4 – на продовольчі торгівельні заклади та 15 протоколів на агропродовольчі ринки. Моніторити дотримання правил карантинних обмежень продовжуємо й надалі. Заклади, на які були складені адмінпротоколи, сплачуватимуть штраф у розмірі від 1 до 25 неоподаткованих мінімальних доходів в залежності від СПД”, – розповіла заступниця начальника відділу торгівельного, побутового обслуговування та громадського, департамент адміністративних послуг Вінницької міської ради Тетяна Шелоумова.
Нагадаємо, у Вінниці станом на 4 серпня лабораторно підтверджені 1469 випадки COVID-19.
Слідкуйте за новинами у Телеграм
Ще більше фото в Instagram
Підписуйтесь на нас у Facebook